Армія на вулицях: як влада Єгипту бореться з терористами

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

На початку січня МЗС України закликало громадян нашої країни утриматися від поїздок до Єгипту в зв'язку з продовженням на території цієї країни надзвичайного стану. Відповідний режим ухвалений у зв'язку з терористичною загрозою. Однак Єгипет дуже популярний серед українців як місце для відпочинку. Тому заходи безпеки, які вживаються єгипетською владою для боротьби з терористами, викликають повагу.

Заклик утриматися від відвідування Єгипту МЗС України поширив ще 3 січня. Він був пов'язаний із тим, що влада Єгипту вирішила подовжити режим надзвичайного стану в країні на три місяці в зв'язку з терористичною загрозою. Як раніше повідомляло «Слово і Діло», в листопаді 2017 року бойовики напали на мечеть Аль-Радвіл у місті Біль-аль-Абд у провінції Північний Синай. Кількість жертв від цього нападу перевищила 300 людей.

А напередодні Нового року, 29 грудня, терористи обстріляли храм християн-коптів, який розташований на південь від Каїра. В результаті нападу загинули майже 10 людей.

Теракт у мечеті: армія Єгипту знищила 30 бойовиківЄгипетські сили безпеки після теракту в мечеті провели спецоперацію «Помста за мучеників», внаслідок якої було знищено 30 бойовиків.

У зв'язку з цими подіями МЗС України рекомендувало громадянам не їхати до Єгипту, а тим, хто там уже опинився, дотримуватися низки рекомендацій. Наприклад, не перебувати на півночі та в центральній частині Синайського півострова, а також у пустельних районах на захід від долини річки Ніл. У МЗС рекомендували дотримуватися особливої ​​обережності при відвідуванні Каїра, дельти річки Ніл і курортних міст Червоного моря – Хургади, Ель-Гуни, Сафага, Шарм-ель-Шейха тощо.

Рекомендації МЗС прийшли занадто пізно для того, щоб ми могли дозволити собі відмовитися від раніше запланованої та оплаченої поїздки. Ми мали виліт до Хургади, а також відвідування Каїра та Ель Гуни, тобто саме тих міст, перебування в яких потребувало особливої ​​обережності.

Всіх туристів, які прибувають до Єгипту за туристичною путівкою, в аеропорту завжди зустрічають представники туроператора, що володіють російською мовою. Вони супроводжують гостей до готелів, паралельно інформуючи про особливості майбутнього відпочинку. Звісно, перше наше запитання стосувалося ситуації в країні.

«У нас тут набагато спокійніше, ніж у вас в Україні», – відразу ж запевнив єгиптянин. Він розповів про випадок, як в одному з храмів Каїра парафіяни самі знешкодили терориста, який спробував підірвати себе в натовпі.

Оскільки Єгипет як місце для цілорічного відпочинку дуже популярний серед туристів із різних країн, включаючи українців, то місцева влада серйозно подбала про безпеку. Працівники поліції чергують у готелях, змушуючи відвідувачів проходити через рамки металошукачів і просвічуючи рентгеном багаж новоприбулих, як це завжди відбувається в аеропортах. Правоохоронці патрулюють навіть пляжі, щоправда, це відбувається лише ввечері, коли узбережжя порожнє.

Особливо пильно безпека контролюється в людних місцях. Наприклад, у Хургаді, в районі мечеті на відстані в 1000300 метрів один від одного, розташовуються блокпости з автоматниками, а на території самого храму чергували ще й працівники спецслужб у цивільному. Вони розпитували всіх людей, які здаються їм підозрілими, навіщо й звідки вони приїхали до мечеті.

Храм коптів (6 січня в різдвяний святвечір) охоронявся ще ретельніше. Всі прилеглі вулиці були огороджені та оточені поліцією й солдатами. Причому армійські кордони були посилені бронетехнікою, а поліцейським допомагали спецпризначенці. Для того, щоб потрапити до храму, слід було пройти два контрольні пункти, на яких відвідувачів пропускали через рамки й ретельно оглядали їхні речі. З інциденту під Каїром 29 грудня влада Єгипту, судячи з усього, зробила правильні висновки.

До Каїра виїжджали вночі. Потрібно було проїхати понад 400 кілометрів. Частина шляху пролягала абсолютно неосвітленим шляхом. Ця подорож дійсно могло б здатися небезпечною, але туристичні автобуси тут їздять під охороною поліції, крім того, в кожному з автобусів сидить поліцейський. Навіть широкий автобан (по шість смуг в обидва напрямки), який вів безпосередньо до Каїра, охоронявся армійськими блокпостами з бронетехнікою.

Поліцейські блокпости можна було зустріти на трасах Єгипту й до оголошення надзвичайного стану, проте самих поліцейських до туристичних груп раніше не прикріплювали. У всякому разі, минулого року під час поїздки до Луксора (понад 200 км на південь від Хургади) наш автобус рухався без посиленого поліцейського супроводу. У самому Каїрі великої кількості блокпостів помічено не було, проте людні місця на зразок Національного музею охороняються досить ретельно. Охорона уважно оглядає всіх відвідувачів, а їх тут завжди дуже багато.

На кордоні Єгипту з сектором Газа стався теракт, є жертвиУ результаті теракту на контрольно-пропускному пункті Рафах 17 серпня на кордоні Єгипту з сектором Газа загинули двоє людей і п'ять чоловік отримали поранення.

Втім, повністю гарантувати безпеку в такому місті, як Каїр, практично неможливо. В ньому понад 20 мільйонів жителів, а рух на вулицях дуже жвавий, причому місцеві водії не особливо дотримуються правил дорожнього руху. Каїр – місто контрастів: дорогі автомобілі тут є сусідами з мотоколясками (тук-туками), що використовуються як таксі, а більш-менш чисті вулиці – з брудними нетрями. Тут дійсно потрібно бути дуже обережними – хоча б для того, щоб не стати жертвами банальних кишенькових злодіїв.

А ось місто Ель-Гуна, напевно, абсолютно безпечне. Його збудував місцевий мільярдер Самі Саміріс. Двадцять вісім років тому він за безцінь купив острів у Червоному морі й створив навколо нього систему намивних островів, які з'єднав каналами та мостами. Зараз на цих островах побудовані дорогі готелі, вілли, поле для гольфу, кафе, ресторани, музей, клініка й навіть власний аеропорт.

Саме з цієї причини Ель-Гуна вважається елітним курортом, де вілли здаються в довгострокову оренду терміном щонайменше на сорок років, а проживання в готелях обходиться дорожче, ніж в інших місцях Хургади. Потрапити в Ель-Гуну можна морем, на літаках, а також сухопутним транспортом. Але в останньому випадку вам доведеться пройти огляд, і якщо ви не є туристом, власником вілли або представником обслуги, то вам доведеться віддати охороні свій паспорт. Інакше вас просто не пропустять до міста. В таких умовах організувати теракт на території цієї острівної системи досить проблематично.

Таким чином, влада Єгипту багато зробила для того, щоб захиститися від терористів. У дечому вони діють навіть ретельніше, ніж їхні українські колеги, хоча, на відміну від Єгипту, на території України йде війна.

Денис Попович, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: