Ціни на зріджений газ в Україні: чи буде подорожчання?

Читать на русском
Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій

Як правило, ціни на газ підтягуються за нафтопродуктами, але правила гри, які склалися на цьому ринку, трохи стримують ситуацію.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич, оцінюючи ситуацію на ринку автомобільного газу.

«Річ у тім, що українські імпортери підписали низку довгострокових контрактів на імпорт зрідженого газу в Україну. Наприкінці року, коли традиційно попит зростає, великі обсяги зайшли за імпортом на базі контрактів, які потрібно виконувати. Тому утворився певний профіцит – достатній обсяг зрідженого газу всередині країни», – зазначив Марунич.

Він пояснив, що це поки стримує зростання цін на газ, але уточнив, що ситуація не вічна, й, на жаль, автомобільний газ також дорожчатиме.

«Поки є запаси. Поки що трейдери не можуть підвищувати ціни. Контракти підписані так, що відмовитися від них складно», – підкреслив енергетик.

Стало відомо, скільки українці за рік витратили на бензинУ листопаді 2017 року продажі бензину через мережі АЗС порівняно з минулим роком скоротилися й склали майже 4,55 млрд грн.

Експерт нагадав про стрибок цін на газ, який відбувся минулого року.

«У той період була криза й був дефіцит на ринку через об'єктивні та суб'єктивні фактори. На поточний момент ситуація протилежна, тому ціни стабільні. Але це не означає, що подорожчання не буде, адже обсяги також вичерпуються», – констатував Дмитро Марунич.

Відзначимо, ціна на бензин на АЗС наблизилася до 32 гривень за літр. В АМКУ заявили, що ведуть розслідування щодо ситуації на ринку бензину в листопаді-грудні 2017 року.

Також нагадаємо, наприкінці грудня 2017 року АМКУ повідомив, що вивчає можливу змову операторів автозаправних станцій ОККО, WOG та групи компаній «Надія» на ринку зрідженого газу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: