Деокупація Донбасу: стало відомо про важливі зміни до законопроекту

Читать на русском
До законопроекту про деокупацію Донбасу внесена стаття, що дає необмежені права всім особам, які залучені до подолання наслідків російської агресії.

До законопроекту про деокупацію Донбасу внесена стаття, що дає необмежені права всім особам, залученим до подолання наслідків російської агресії.

Після того, як президентський законопроект про деокупацію Донбасу був затверджений парламентським комітетом з питань нацбезпеки та оборони, до нього були внесені додаткові правки. Про це «Слову і Ділу» повідомив народний депутат від фракції «Самопомочі», член комітету з нацбезпеки та оборони Тарас Пастух.

За його словами, вже після опрацювання документа до тексту проекту до другого читання була внесена 10 стаття, що «дає необмежені права всім особам, які залучені до подолання наслідків російської агресії».

«Без будь-якого рішення суду поліцейський, військовослужбовець чи навіть цивільна людина, яка долучена до центрів управління, може обшукувати та затримувати вас, безперешкодно обшукувати ваш автомобіль, квартиру, підприємство, навіть якщо воно розташоване за 50 чи 70 кілометрів від лінії зіткнення», – зазначив Пастух.

Він пояснив, що це можна було б зрозуміти, якби ці норми поширювалися на територію за 5 чи 10 кілометрів до лінії зіткнення.

«Але коли ця норма стосується Краматорська чи Слов’янська, де працює інфраструктура, то потрібно бути дуже обережними і не налаштовувати людей проти держави», – сказав Пастух.

За його словами, попередньо фракція «Самопомочі» готова була підтримати проект.

«Але ми не можемо зрозуміти, який сценарій ухвалення буде обраний коаліцією. Чи це буде голосування в цілому за проект, підтриманий комітетом, чи буде голосування за кожну правку окремо. Тому кінцеве рішення, чи голосувати за документ, буде ухвалене нами в процесі, коли ми подивимося на поправки й зрозуміємо, яким став проект за результатами розгляду», – наголосив Пастух.

Нагадаємо, Верховна Рада планує в вівторок, 16 січня, розглянути в другому читанні проект закону «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях», що був ухвалений у першому читанні 6 жовтня 2017 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: