В омбудсмена підрахували, скільки українців перебувають під вартою в РФ

Читать на русском
Більш ніж 5 тисяч українців перебувають під вартою на території Російської Федерації. Однак омбудсмен не може впливати на їхню долю, оскільки її немає в мінській групі.

Понад 5 тисяч українців перебувають під вартою на території Російської Федерації.

Як інформує «Слово і Діло», про це повідомила уповноважений Верховної Ради Валерія Лутковська в інтерв'ю 112.ua.

СБУ перевірить звільнених полонених на зв'язок з РосієюЗвільнені з ОРДЛО українські полонені можуть надати дані про інших незаконно утримуваних бойовиками українців і тих, хто числиться зниклими безвісти.

На запитання про роль Росії у звільненні українців із полону бойовиків Донбасу, яке відбулося 27 грудня, вона зазначила, що не спілкувалася з російським омбудсменом із цього приводу.

«Із Тетяною Миколаївною Москальковою ми дуже активно співпрацюємо в зв'язку з тим, що в нас на сьогодні понад 5 тисяч українців перебувають під вартою на території РФ. Це основна тема нашої співпраці. Що стосується ролі Росії, то я, на жаль, нічого не можу сказати в зв'язку з тим, що я в гуманітарній підгрупі (Тристоронньої контактної групи – ред.) не парламентер, а експерт, тому навряд чи моя оцінка в цій ситуації на щось може вплинути», – додала омбудсмен.

Як відомо, 27 грудня відбувся обмін утримуваними особами між українською стороною та бойовиками ОРДЛО. Українська сторона отримала 73 заручників, які перебували в полоні на окупованій частині Донбасу.

Президент Петро Порошенко також заявив, що дав доручення негайно відновити переговори з Російською Федерацією щодо повернення всіх українців, які перебувають в ув'язненні на території РФ та на окупованих територіях.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: