СБУ перевірить звільнених полонених на зв'язок з Росією

Читать на русском
Звільнені з ОРДЛО українські полонені можуть надати дані про інших незаконно утримуваних бойовиками українців і тих, хто числиться зниклими безвісти.

Звільнені з ОРДЛО українські полонені можуть надати дані про інших незаконно утримуваних бойовиками українців і тих, хто числиться зниклими безвісти.

Про це заявив глава СБУ Василь Грицак, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

Оприлюднили список українців, що повернулися з полону бойовиків73 українців повернулися з полону бойовиків ОРДЛО, в списку, серед інших, бійці батальйону «Кривбас» і «кіборги».

Відповідаючи на питання про те, коли може бути наступний етап обміну, він сказав: «Я сподіваюся, відбудеться в найкоротші терміни».

За його словами, СБУ опитає звільнених на предмет отримання інформації щодо місцезнаходження інших заручників і тих, хто числиться зниклими безвісти.

«Зараз ми обов'язково попрацюємо з тими хлопцями, які повернулися додому, проведемо детальне опитування: де, з ким, в яких місцях вони, можливо, мали контакти з тих людей, хто вважається зараз в полоні або зниклими без вести, а таких, за нашими даними, 402 людини. Можливо, долю деяких з них нам і вдасться з'ясувати», - сказав Грицак.

Глава СБУ висловив надію на те, що звільнені заручники зможуть «згадати максимально інформацію про те, де, з якою кількістю людей вони перетиналися в катівнях «ЛНР/ДНР».

Відповідаючи на питання про те, чи буде СБУ перевіряти звільнених українських заручників на предмет їх можливої ​​вербування Росією, Грицак сказав: «Так, звичайно, ми будемо їх опитувати щодо обставин їх перебування в полоні. Є таке поняття, як контррозвідувальний опитування, і ми обов'язково його проведемо».

Разом з тим він підкреслив: «Є випадки, наприклад, коли наш боєць, будучи пораненим, без свідомості потрапив в полон, тут не виникає жодних питань».

Він пояснив, що контррозвідувальний опитування проводиться, коли обставини потрапляння в полон не до кінця з'ясовані.

Як відомо, 27 грудня відбувся обмін утримуваних осіб між українською стороною та бойовиками ОРДЛО.

Українська сторона отримала 73 заручників, які знаходились в полоні на окупованій частині Донбасу.

Голова Служби безпеки України Василь Грицак заявив, що в ОРДЛО залишаються заручниками ще 103 особи.

З початку 2017 року СБУ порушила 153 кримінальних провадження за підозрою 14 осіб у вчиненні терористичних актів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: