Реформи в Україні: рішення влади, яке стало найбільшим розчаруванням 2017 року

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

Очевидно, що найбільше розчарування 2017 року – це продовження дії мораторію на продаж сыльгоспземель. Це лише продовжує монополізацію в аграрному секторі й унеможливлює формування потужного прошарку фермерських господарств.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук, передає «Слово і Діло».

«Без власності на землю ніхто не боротиметься за підвищення родючості землі. Навпаки, внаслідок продовження мораторію в нас із року в рік падає відсоток гумусу в сільгоспземлях. Крім того, лише після появи права у фермерів власності на сільгоспземлі з’явиться стимул займатися інвестуванням у вирощування нішевих культур та садівництвом», – зазначив Кушнірук.

У чужу землю довгострокові інвестиції ніхто не робитиме апріорі, підкреслив експерт.

На його думку, всі розмови про те, що ми ще не готові до зняття мораторію, є або нерозумінням реальної ситуації, або відвертою брехнею, спрямованою на задоволення інтересів аграрного олігархату.

За його словами, на сьогодні існує практично стовідсотковий облік приватних сільгоспземель.

Підсумки 2017 року: поразки та перемоги УкраїниОднією з провальних подій року, що минає, є протистояння новостворених антикорупційних органів та правоохоронців старого гарту.

«Аграрний олігархат вимагає збереження мораторію на необмежений термін або право на безмежне скуповування земель. Пропозиція щодо права придбання сільгоспземель лише громадянами України, лише не більше 200 гектарів і лише особистої фермерської діяльності ними блокується й блокуватиметься надалі. Тут ілюзій немає», – пояснив фахівець.

Для розвитку кооперації обслуговування нам вкрай необхідна державна допомога за двома напрямками, додав він.

«По-перше, має бути стабільне державне фінансування діяльності сільськогосподарських дорадників, які допомагатимуть селянам та фермерам створення й на перші два-три роки консультування кооперативів з обслуговування. По-друге, повне зняття податку на прибуток із діяльності кооперативів з обслуговування. Податком може обкладатися виключно розподілений між членами, отриманий кооперативом прибуток», – резюмував Борис Кушнірук.

Детальніше про поразки та перемоги України – в нашій інфографіці.

Додамо, за даними порталу, в 2017 році рівень відповідальності Петра Порошенка знизився на 13%. Які обіцянки не встиг виконати президент у 2017 році – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: