Діалог суспільства і влади: головні виклики 2018 року

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

Саме влада є джерелом кризи, в якій країна перебуває вже понад двадцять років. Тому виклики дійсно є й стосуються вони суспільства перш за все.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Золотарьов, оцінюючи головні виклики нового політичного року для влади та суспільства.

«Головний виклик для суспільства полягає в тому, щоб люди нарешті усвідомили: вирішення їхніх проблем не у владі або державі. Завдання в тому, щоб суспільство діяло самостійно, не чекаючи ні від кого подачок. Доведеться самим вирішувати свої проблеми. Що більше ми будемо це розуміти, то простіше нам стане жити, тому що тоді люди більше взаємодіятимуть один з одним, оминаючи посередників у вигляді держави», – зазначив Золотарьов.

Він підкреслив, що в цьому напрямку українці розвиваються досить швидко.

Якщо порівняти стан революції 2004 року й нинішній стан, то це вже два різні суспільства. Якщо тоді суспільство було більш інфантильним, то більш ніж через десять років населення дозріває до самостійного життя.

За його словами, люди просто шукають кращого життя деінде.

«Це говорить про те, що населення розуміє, що їхнє життя належить лише їм. Це головний процес, який визначатиме майбутнє нашої країни. Якщо в Україні буде все нормально, то жодних проблем у державі не буде, тому що в людей з'явиться досвід взаємодії між собою, досвід горизонтальних зв'язків. Це все саме те, що називається громадянським суспільством», – пояснив експерт.

Громадянське суспільство – словосполучення, яке всі знають, але мало хто бачить у ньому сенс, додав він.

«Громадянське суспільство – те, де люди самодостатні, можуть взаємодіяти один з одним, не вдаючись до допомоги сторонніх силових організацій, якою є держава. Що менше цього всього буде, то багатшою буде країна й легше буде жити людям. А в самої держави з цим і є проблеми – що менше люди на неї реагують, то гірше для неї», – уточнив політолог.

Чи стали українці жити кращеАналітики «Слова і Діла» продовжують підбивати підсумки року й цього разу вирішили розібратися, чи стали українці останнім часом жити краще.

На його думку, останні два президенти – і Янукович, і Порошенко – є якраз тією владою, яка намагається безпосередньо закручувати гайки, тримати все і всіх під контролем.

«Щоб усіх контролювати в нас придумують нові закони та обмеження. Це робиться лише для того, щоб зберегти свою владу, тому що вся їхня влада тримається виключно на вірі людей ц те, що вони потрібні», – резюмував Володимир Золотарьов.

Чи стали українці останнім часом жити краще, можна дізнатися з нашої інфографіки.

Список найбезглуздіших обіцянок 2017 року – в матеріалі за посиланням.

Також аналітики «Слова і Діла» з'ясували, що збирається виконати гарант у новому році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: