Рішення Тбіліського суду: чи буде екстрадиція Саакашвілі

Читать на русском
Рішення грузинського суду про визнання винним Міхеіла Саакашвілі в перевищенні повноважень на посаді президента Грузії не дає Україні підстав для його екстрадиції або видворення.

Рішення Тбіліського міського суду про визнання винним екс-президента Грузії «Руху нових сил» Міхеіла Саакашвілі в перевищенні повноважень на посаді президента Грузії не дає Україні підстав для його екстрадиції або видворення.

Як інформує «Слово і Діло», таку думку висловив адвокат Саакашвілі Руслан Чорнолуцький в ефірі телеканалу NewsOne.

«Ми вважаємо, що всі справи, які розглядають суди в Грузії проти Саакашвілі, є виключно політичними. Це політичне переслідування. Будь-які дії щодо екстрадиції з боку української влади будуть незаконними навіть на підставі рішення суду в Тбілісі», – вважає він.

«У Саакашвілі достатньо на сьогодні правових статусів для того, щоб влада України не могла його екстрадувати й видворити. По-перше, він є підозрюваним у кримінальній справі за законами України. По-друге, триває досудове розслідування, де він є процесуальною стороною», – заявив Чорнолуцький.

Крім того, адвокат зазначив, що Саакашвілі судиться з ДМС, що є підставою для його перебування на території України до завершення судового процесу.

«Найголовніше – людина, яка була громадянином України і останні роки проживала в Україні, не має права бути екстрадованою. Про це говорить закон про статус іноземців та осіб без громадянства, про це говорить міжнародна конвенція, яку ратифікувала Україна», – підкреслив Чорнолуцький.

Як відомо, в Грузії суд заочно засудив Саакашвілі до 3 років тюремного ув'язнення за звинуваченням у зловживанні службовими повноваженнями.

У відповідь Саакашвілі назвав вирок грузинського суду щодо нього незаконним і таким, що суперечить всім міжнародним, національним нормам і здоровому глузду.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: