Вбивство Ноздровської: фактор безкарності злочинів та побоювання під час розслідування

Читать на русском
Олександр Павліченкоексперт Харківської правозахисної групи

Зараз є підстави вважати, що справа хоча б якось перебуває під контролем, тим паче йде хвиля громадського тиску.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Харківської правозахисної групи Олександр Павліченко, оцінюючи розслідування справи про вбивство правозахисниці Ірини Ноздровської.

«В разі, якщо буде неефективне розслідування, якщо не будуть встановлені замовники та виконавці, то є всі підстави звертатися за статтею 2 Європейської конвенції. Це питання лежить в юридичній площині, а не політичний. Про перебіг розслідування говорити складно. Проте занепокоєння активістів щодо того, що справу розслідують безпосередньо ті, хто можу причетним до злочину, має місце, й це вкрай небезпечно», – зазначив Павліченко.

«Це справді проблема для України, коли в містах є поєднання прокурорів і суддів, вони працюють спільно, не є незалежними один від одного. В такому разі результати розслідування не завжди є об’єктивними. Не факт, що розслідування з боку фахівців із Києва матиме інший результат, але це вже інше питання», – продовжив він.

Експерт підкреслив, що зараз ця справа набула резонансного характеру й стала справою честі.

Такі справи є індикатором реагування на справедливість, тому що фактично особа, яка боролася із системою, стала місцевим символом боротьби й заплатила за це життям.

«Найкраще злочини розкриваються за гарячими слідами. Це правда. Проте є таємниця слідства, яка обумовлена тим, що чим менше виходить інформації назовні, тим легше дістатися злочинців. На сьогодні ресурсів у правоохоронної системи достатньо, щоб ефективно розслідувати справу, за умови, якщо вони хочуть це робити», – додав фахівець.

Такі справи мають бути кричущим випадком, на які має реагувати насамперед влада, а не громадськість, уточнив він.

Вбивство правозахисниці Ноздровської: справа про «кругову поруку» і «тест для суспільства»Справа про вбивство правозахисниці Ірини Ноздровської має всі шанси стати переломним моментом у відносинах влади та майданівців.

«Це аксіома криміналістики – безкарний злочин провокує більш тяжкі злочини. Безкарність спонукала до такої ситуації. Злочин був, були погрози розправи, а це вже злочинні дії, на які належним чином правоохоронна система не відреагувала. В цій ситуації головне, щоб зараз розслідування не було піаром, а були ефективні дії правоохоронних структур. Не потрібно показувати, скільки людей опитали, це й так зрозуміло. Має бути результат із логічним висновком», – резюмував Олександр Павліченко.

Нагадаємо, Ірина Ноздровська зникла ввечері 29 грудня. 1 січня її тіло знайшли у водоймі біля села Демидів, де проживала сім'я правозахисниці. Судмедекспертиза встановила, що зґвалтування та суїциду не було.

Ірина Ноздровська провела власне розслідування й домоглася визнання провини племінника банкіра Дмитра Россошанського. Росошанський скоїв ДТП, в якому загинула сестра Ірини. 27 грудня Апеляційний суд залишив у силі вирок – 7 років ув'язнення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: