Обмін полоненими: Геращенко повідомила подробиці

Читать на русском
Україна готова найближчим часом передати 306 громадян, щоб звільнити 74 українців з окупованих територій Донбасу.

Україна готова найближчим часом передати 306 громадян, щоб звільнити 74 українців з окупованих територій Донбасу.

Про це заявила перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко на своїй сторінці в Facebook, повідомляє «Слово і Діло».

«Ми готові найближчим часом передати 306 громадян (де це дозволяє українське законодавство), щоб звільнити 74 українців з окупованих територій», - написала вона в понеділок 25 грудня.

За словами Геращенко, «був ряд неузгоджених питань, як верифікація тих, хто не бажає переміщатися на окуповані території, тих, хто вже відбув покарання (термін закінчився в дні, коли вже йшла технічна робота з підготовки звільнення), та інші».

«Нам в рамках Мінської гуманітарної групи, після непростих переговорів вдалося зняти більшість з цих питань.... Протягом останнього місяця СБУ, ГПУ, Мінська гуманітарна група, АП, пенітенціарна служба, обмудсмен Лутковська, МЗС і МВС, Нацгвардія і Мін'юст провели колосальну роботу, щоб бути готовими до звільнення», - зазначила представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ.

«Працюємо над останніми логістичними та технічними деталями, тому що це буде наймасштабніша подібна історія, коли буде передано 306 громадян і звільнені 74 українців. І, ключове, кожну секунду я пам'ятаю про тих, кого зараз, в ці дні, не відпустять з ОРДЛО. У нас є плани і пропозиції, як звільнити всіх. І як зробити це якомога швидше. Віддадуть тільки 74, ми повинні були розблокувати процес звільнення. Але ми повинні звільнити всіх», - підкреслила Геращенко.

«Офіційно. Українська сторона була готова до звільнення ще кілька днів тому, СБУ, ГПУ, Мінська група все для цього зробили. Як я і інформувала, в т. Ч. І український парламент - ми були на старті, на фінішній прямій. Важливо, що нарешті-то зняті всі проблемні питання, які відкладали процес звільнення. 27 грудня відбудеться звільнення 74 українців, ми в рамках звільнення передамо 306 тих, де це дозволяє українське законодавство», - написала вона.

Раніше віце-спікер Ради поскаржилася на погрози.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: