Вибори голови НБУ: претендент на перемогу та політика регулятора

Читать на русском
Євген Невмержицькийекономічний експерт

Імовірно, оптимально було б поставити Смолія, зважаючи на досвід, який ми отримали під час його керування НБУ. Не було різких коливань, окрім останнього різкого стрибка гривні, але цей стрибок був обумовлений не його компетенціями, а тією ситуацією, що склалася.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів кандидат економічних наук Євген Невмержицький, оцінюючи плани БПП вирішити питання призначення голови НБУ 21 грудня й розгляд двох кандидатур – Володимира Лавренчука та Якова Смолія.

«На жаль, хто б не був головою правління НБУ, він не є самостійною незалежною структурою, як це прописано в законі. Дії керівництва НБУ дуже сильно залежать від політики, ми це вже спостерігаємо», – констатував Невмержицький.

За його словами, кандидатура Смолія більш прийнятна, оскільки це заспокоїть ринок і не викличе додаткових коливань.

Експерт додав, що під час правління Гонтаревої в НБУ дійсно відбувалися відкриті злочини кримінального характеру, які завдали шкоди економіці та безпеці країни.

Відставка Гонтаревої: чим запам’ятається українцям чинна глава НацбанкуІз 37 обіцянок, зафіксованих «Словом і Ділом», Валерія Гонтарева виконала наразі лише 14, ще 12 глава Нацбанку провалила.

«Так, можливо, зараз апелюватимуть до того, що Смолій був при Гонтаревій, був свідком усіх цих процесів, але це не означає, що він мав сили щось зробити. На такій позиції потрібно вміти володіти мистецтвом компромісу», – зазначив економіст.

Він нагадав, що в нас було багато випадків, коли професійні люди проявляли свою позицію й просто йшли від корупційного оточення. Ми були свідками ситуації в Мінекономіки, уточнив експерт.

«Все, що Смолій міг зробити, – це піти з Нацбанку. На жаль, у нас при владному оточенні нічого просто професіонал зробити не може», – підкреслив Невмержицький.

На його думку, якщо брати суто персону Смолія, то зберігалася відносна стабільність.

«Головне, що потрібно від НБУ, – виконання 99-ї статті Конституції, тобто стабільність гривні. Вона все ж досягалася. Так, є величезна кількість питань до нього, але тут грають інші чинники», – наголосив економіст.

На його переконання, для спокою ринку кандидатура Смолія є оптимальною.

«Це не викличе додаткового напруження. А будь-яка інша кандидатура, якою б вона незалежною не була, може викликати коливання», – пояснив він.

Експерт не виключив, що вибори голови НБУ можуть відкласти на 2018 рік.

«Однак якщо оберуть когось нового й буде якась нова незрозуміла персона для ринку, що даватиме підстави для додаткового напруження, то, можливо, краще за все це робити на свята, коли реакція суспільства може бути мінімальною, адже всі зайняті новорічними турботами», – резюмував Євген Невмержицький.

Нагадаємо, голова Нацбанку Валерія Гонтарева перебуває у відпустці з 11 травня.

Згідно з моніторингом «Слова і Діла», Гонтарева на посаді голови НБУ дала 35 обіцянок, 14 з яких виконала, а 13 – провалила. Рівень її відповідальності – 40%.

«Слово і Діло» підготувало добірку найцікавіших обіцянок голови НБУ. Детальніше – в матеріалі «Відставка Гонтаревої. Чим запам'ятається українцям чинна голова Нацбанку».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: