У Каталонії стартують дострокові парламентські вибори

Читать на русском
За місця в 135-місцевому законодавчому органі Каталонії боротимуться шість основних політичних партій.

У Каталонії в четвер 21 грудня відбудуться позачергові вибори до регіонального парламенту.

За місця в 135-місцевому законодавчому органі Каталонії боротимуться шість основних політичних партій. Частина з них виступають за відділення регіону від Іспанії, інші підтримують ідею збереження Каталонії в складі країни, повідомляє «Слово і Діло».

Незалежність Каталонії: що спільного у Іспанії з УкраїноюПолітичну кризу в Іспанії вже давно порівнюють із процесами в Україні. Що спільного в цих історіях боротьби за незалежність, розбиралися експерти.

Так, у виборах беруть участь партії «Ліві республіканці Каталонії», «Народна єдність» і блок «Разом за Каталонію» колишнього голови каталонського уряду Карлеса Пучдемона. Вони виступають за незалежність Каталонії. Проти відділення Каталонії виступають партія «Громадяни», Соціалістична партія і Народна партія.

Відповідно до опитування, опублікованому газетою «Паїс», 25% виборців мають намір проголосувати за опозиційну партію «Громадяни». На дострокових виборах цю партії представляє Інес Аррімадас. Прихильники партії «Громадяни» впевнені, що Каталонії необхідно повернути статус повноправною автономії, яка повинна залишитися у складі Іспанії.

Серед партій, які виступають за каталонську незалежність, лідують «Ліві республіканці Каталонії», очолювані колишнім віце-прем'єром каталонського уряду Оріоль Жункерасом. За неї готові віддати свої голоси 23,1% виборців. Крім цього, Соціалістична партія Каталонії і альянс «Разом за Каталонію», в який входить Каталонська європейська демократична партія Пучдемона, можуть набрати по 14,3% відповідно.

Результати опитування CIS, які були опубліковані на початку грудня агентством «Ассошіейтед пресс», показали, що виступають за незалежність Каталонії партії можуть втратити частину позицій в парламенті за підсумками виборів.

Так, три партії - Каталонська європейська демократична партія (яка перебуває в складі блоку «Разом за Каталонію» з незалежними кандидатами - ред.), «Ліві республіканці Каталонії» і «Народна єдність» - можуть розраховувати на 66 або 67 місць в каталонському парламенті.

Раніше Пучдемон назвав умову повернення до Іспанії.

Нагадаємо також, що в Іспанії розповіли про докази втручання РФ у референдум в Каталонії.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: