Зростання цін на газ: якими були негласні вимоги МВФ та які аргументи має влада

Читать на русском
Юрій Корольчукексперт з енергетики

Опалювальний сезон уже розпочався. Звичайно, можна все переграти, перерахувати ціну газу, але цього ніхто не робитиме. З боку України для МВФ є пояснення.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, оцінюючи ситуацію з вимогою МВФ підвищити ціну на газ.

«Українська сторона має для кредиторів пояснення, що це дуже складний процес, який торкнеться нарахування нових субсидій, оплат, все це позначиться негативно на платіжках. Десь потрібно брати гроші на це. Уряд ще раніше до цього апелював», – зазначив Корольчук.

Він уточнив, що до бюджету просто пишуть цифру на субсидії, щоб потім її в ручному режимі додавати.

«Крім того, вони мають великий вплив на комунальні органи. Особливо напередодні виборів комунальний ресурс буде неоціненним», - підкреслив експерт.

За його словами, домовленості щодо тарифів з МВФ тривають уже два роки, в тому числі про монетизацію субсидій.

Яку частку своїх доходів витрачають українські сім'ї на комунальні платежі«Слово і Діло» підготувало інфографіку про щомісячні витрати на оплату комунальних послуг по відношенню до доходів середньої української сім'ї.

«Однак коли нам озвучують вимогу МВФ щодо монетизації, то замовчують про другу вимогу. Кредитори вимагають скорочення отримувачів субсидій», – додав фахівець.

На його думку, якщо поставити себе на місце МВФ, то вони бачать наступну ситуацію: багато людей отримують в Україні субсидії, але паралельно отримують і «сіру» зарплату.

«Тобто кредитори бачать, що просто йде викачування грошей із бюджету, є багато зловживань. Вони хочуть ліквідувати цей момент, при цьому об’єктивно можуть порахувати кількість таких людей», – констатував Корольчук.

Склалася ситуація, що контраргумент уряду про те, де брати реальні гроші на субсидії, наклався на аргумент МВФ, а в підсумку всі ходять по колу, наголосив він.

«Бюрократія України переграла бюрократію МВФ», – пояснив експерт.

«Йдуть вибори, а підвищення цін на газ вдарить по рейтингах. У першу чергу це вдарить по Гройсману, оскільки зараз це його парафія, а він, мабуть, має амбіції. Йому не потрібні такі асоціації, що це, мовляв, прем'єр, який підвищив тарифи», – підкреслив фахівець.

Він припустив, що влада чекає квітня, а тоді вже реагуватиме за ситуацією, тому що світові ціни на енергоносії грають не на нашу користь.

«Крім того, знецінення гривні також впливає. Тому дивитимуться далі за ситуацією. На поточний момент поставлене завдання придумати щось, щоб у квітні не піднімати ціну на газ», – резюмував Юрій Корольчук.

Нагадаємо, ще взимку прем’єр-міністр Володимир Гройсман запевнив, що газ для населення не подорожчає. Скільки обіцянок виконав, а скільки провалив глава уряду – в досьє.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з'ясували, яку частину своїх доходів українські сім'ї витрачають на комунальні платежі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: