Статус «утікача з-під варти»: оцінка рішення суду в справі Саакашвілі та наміри ГПУ

Читать на русском
Анна Малярюрист-кримінолог
Юлія Кириченкоексперт Центру політико-правових реформ

Суд у справі Міхеіла Саакашвілі тривав понад 8 годин. У підсумку екс-президента Грузії відпустили на волю, так і не обравши запобіжний захід. Українські політики по-різному відреагували на рішення Печерського районного суду. Так, Борислав Береза вважає, що в суді перемогла та сторона, аргументи якої виявилися більш переконливими, а ось «радикал» Ігор Мосійчук назвав суддівське рішення «публічним ляпасом генпрокурору Юрію Луценку». Втім, сам генпрокурор ще тиждень тому запевняв, що факт втечі Саакашвілі з-під варти вплине на обрання більш жорсткого запобіжного заходу. Як бачимо, розрахунок ГПУ виявився марним.

Яку роль у справі Саакашвілі зіграв статус «утікача з-під варти»?

Юрист, експерт-кримінолог Ганна Маляр не виключила, що суд враховував факт втечі Саакашвілі, але уточнила, що навіть попри це, мабуть, були враховані інші матеріали справи, які вплинули на ухвалення саме такого рішення.

ГПУ просить поліцію оголосити Саакашвілі в розшукГенеральна прокуратура України просить Національну поліцію оголосити в розшук Міхеіла Саакашвілі.

«Річ у тім, що генеральний прокурор не сказав, що суд візьме до уваги факт утечі з-під варти Саакашвілі та винесе конкретний вирок. Це була дещо інша позиція. Так, суд врахував усі моменти, докази захисту та обвинувачення й ухвалив таке рішення. Ми не можемо прогнозувати оцінку судом врахованих ним обставин», – наголосила юрист.

Керівник проектів із питань конституційного права Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко підкреслила, що позиція генпрокурора щодо того, що втеча з під-варти впливає на обрання запобіжного заходу в напрямку більш жорского рішення суду, правильна.

«Однак чому генпрокурор саме це та ще й публічно оголошує? Це в межах кримінального провадження може подаватися відповідним прокурорам, що супроводжують справу. Це перший момент. Другий момент – справа Саакашвілі все ж таки має політичну складову», – підкреслила фахівець.

Експерт звернула увагу на ще один аспект – попри статус «утікача з-під варти», можна говорити, що наміру в підозрюваної особи втекти від правосуддя немає.

«Навпаки, останні політичні події показують, що є намір бути в центрі уваги ЗМІ. В ситуації Саакашвілі, якщо й тікати, то на камери. Ми можемо лише припустити, що суд міг урахувати цю обставину, тому не застосував до нього більш жорсткий запобіжний захід», – пояснила Кириченко.

Вона зазначила, що ця справа є публічною, а не просто щодо злочинця, який хоче переховуватися.

«Хоча дійсно при кримінальному провадженні, якщо є втеча з-під варти, то, як правило, розглядається питання про застосування більш жорстких запобіжних заходів», – резюмувала Юлія Кириченко.

За даними порталу, ще на початку вересня Юрій Луценко запевнив, що організатори та керівники прориву кордону, під час якого в Україну зміг потрапити колишній голова Одеської ОДА Саакашвілі, будуть притягнуті до кримінальної відповідальності. Обіцянка досі має статус «у процесі». Досьє генпрокурора – за посиланням.

Нагадаємо, в Україні Міхеіла Саакашвілі звинувачують за статтями про замах на злочин за попередньою змовою, сприяння учасникам злочинних організацій та приховування їхньої злочинної діяльності.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: