Склад і діяльність НКРЕКП: тарифи та особиста відповідальність Порошенка

Читать на русском
Андрій Герусексперт в енергетичній сфері

Профільний комітет ВР схвалив законопроект про призначення членів НКРЕКП безпосередньо президентом. Однак загалом було три законопроекти. Згідно з першим, пропонувалося зменшити кворум до 3 членів, а рішення мали ухвалюватися 2 голосами, хоча загалом членів НКРЕКП 7. Це найгірший варіант.

Про це на своїй сторінці в Facebook розповів експерт з енергетичних питань Андрій Герус, передає «Слово і Діло».

За словами фахівця, щодо другого варіанту, то законопроект надавав право президенту допризначити на 3 місяці тимчасових членів НКРЕКП, щоб рішення ухвалювалися 4 голосами.

«Це прийнятний варіант», – зазначив він.

Суть третього варіанту полягає в тому, що всі рішення, які діяли в листопаді, продовжують діяти, а тим часом усі зусилля покладені на конкурс, щоб обрати нових членів НКРЕКП, додав фахівець.

«Це був найкращий варіант», – уточнив Герус.

Він пояснив, що ухвалили другий варіант, який є прийнятним, тим більше й раніше членів НКРЕКП призначав президент.

«Проте після ухвалення закону про НКРЕКП від певних політиків з'явилися твердження, що тепер у нас незалежний регулятор. Але найкраще, коли офіційна картинка співпадає із ситуацією де-факто. Тепер президент де-юре без конкурсу самостійно призначатиме нових членів НКРЕКП. Захоче – призначить тих, що підтримують «Роттердам плюс», а захоче – тих, хто не підтримує ідею, щоб Ахметову дати ще 10 мільярдів гривень за рахунок зростання ціни електроенергії для всіх споживачів», – підкреслив енергетик.

Однак, на його думку, якщо президент має такі права, то він прямо й очевидно несе відповідальність за рішення цього тарифного органу.

«Пряма відповідальність – це краще, ніж фіктивна незалежність за безвідповідальності. І тепер рішення, які стосуватимуться мільйонів споживачів у різних регіонах України, – це відповідальність президента, в тому числі політична. А у всіх в Україні є розуміння, кому ставити питання, хвалити чи критикувати, робити негативні чи позитивні висновки. А це добре, особливо напередодні виборів», – резюмував Андрій Герус.

Як відомо, план ротації членів НКРЕКП президент Петро Порошенко затвердив ще навесні. Минулого тижня ВР дозволила президенту тимчасово комплектувати склад НКРЕКП.

Зауважимо, що навесні в Радикальній партії обіцяли провести перевірку встановлення рівня заробітних плат, премій та надбавок керівництву НКРЕКП, однак провалили обіцянку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: