Порошенко vs. Янукович: яких помилок екс-режиму припускається чинна влада

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Так званий «третій Майдан» Саакашвілі із закликом імпічменту президента змушує провести деякі паралелі з подіями 2013-2014 років. Адже й тоді ніхто не знав, чи буде повалення режиму Януковича.

Про це в ексклюзивному матеріалі «Помилки Януковича, які вже здійснює Порошенко» для «Слова і Діла» розповів журналіст, військовий експерт Денис Попович.

Експерт нагадав, що в 2013 році все почалося з відмови Януковича підписати Угоду про асоціацію з ЄС, що було несподіванкою навіть для його соратників. Посилаючись на матеріали в ЗМІ, журналіст уточнив, що тоді таке рішення він ухвалив під впливом Путіна, а значить, у Януковича був розрахунок на підтримку керівництва РФ.

«Навіть втручання Путіна залишало Януковичу багато можливостей для того, щоб запобігти кривавому розвитку подій 18-20 лютого 2014 року й навіть зберегти владу. І найпростіше це зробити було в найперші дні Євромайдану: людей було менше, ніж поліції, яка охороняла площу, а опозиція в особі Луценка, Кличка та інших не мала конкретного плану дій», – нагадав він.

Попович акцентував, що сам по собі Євромайдан на самому початку був спонтанним.

«Заплановані події завжди мають координаторів та лідерів», – зазначив він.

Журналіст звернув увагу на те, що якраз у ситуації з маршем за імпічмент відмінність у тому, що є конкретний лідер.

Чи буде цього разу повалення влади, складно прогнозувати, але очевидно, що помилки в екс-режима та чинного спільні.

«По-перше, не здійснюється жодних спроб домовитися з протестувальниками. У 2013 році це досить просто було зробити, особливо до жорстокого розгону студентів бійцями «Беркута» 29 листопада», - додав Попович.

Наприклад, Янукович міг вчинити, як вчинив у 2010 році під час так званого «підприємницького Майдану», коли просто вийшов до протестувальників разом із прем'єр-міністром Миколою Азаровим, підкреслив експерт.

«Просте й зрозуміле пояснення спонукальних мотивів, хоча б навіть без згадки «фактора Путіна», з конкретними обіцянками нових дат підписання Угоди про асоціацію, можливо, й не повернуло б авторитет Януковичу в очах європейських лідерів, але зберегло б його в очах власного народу. І, скоріш за все, могло б запобігти подальшому кривавому розвитку подій», – пояснив журналіст.

Віктор Янукович зразка 2010 та 2013 років – це різні люди. В 2013 році Янукович вирішив, що простіше нічого не пояснювати активістам. Аналогічно чинить Петро Порошенко. Він не намагається домовитися, донести свої аргументи до протестувальників, переманити людей на свій бік.

При цьому, на його думку, чинна влада робить ще одну з помилок часів Януковича – шукає компромати на опонентів у вигляді записів розмов.

«До цього ж списку помилок можна зарахувати незграбні спроби силового впливу на учасників протесту. Зокрема, спробу затримання Саакашвілі 5 грудня», – уточнив експерт.

Журналіст нагадав, що спроб силового розгону Майдану було декілька, але 29 листопада відбувся розгін студентів, що лише озлобило народ.

На Майдані розпочалося віче на підтримку СаакашвіліНа ходу на підтримку прихильників затриманого лідера «Руху Нових сил», екс-голови Одеської області і колишнього президента Грузії Міхеіла Саакашвілі 10 грудня зібралися близько 8,5 тис. чоловік.

«Друга спроба 10 грудня завершилася тим, що «Беркут» майже завдав поразки протестувальникам, але не зміг захопити останній форпост Майдану – будівлю КМДА. І третя спроба була зроблена вже 18-20 лютого 2014 року, в розпал самих кровопролитних вуличних боїв. Силовики й тоді були зупинені біля останньої межі, але в Києві вже палала війна, в якій стояло просте запитання: «або ми, або вони», – наголосив Попович.

«Невдачі лише додали сили протестувальникам і переконали, що влада слабка, деморалізована та взагалі боїться свого народу. З кожним витком ескалації поле для компромісу звужувалося й практично зникло 18-20 лютого, коли в столиці пролилося багато крові», – констатував він.

Експерт зазначив, що нинішня ситуація в столиці далека до вуличних боїв, але небезпечно те, що рухаємося ми саме в цьому напрямку. Саакашвілі відмовляється підкорятися вимогам прийти на допит, публічно принижує генпрокурора, а його прихильників мотивує те, що вони змогли відстояти свого лідера під час спроби його затримання 5 грудня.

«Зараз не 2014 рік і внутрішній конфлікт в умовах війни на Донбасі може призвести до катастрофічних наслідків у державі», – резюмував Денис Попович.

Докладніше читайте в матеріалі «Помилки Януковича, які вже здійснює Порошенко».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: