Як змінилися настрої кримчан після анексії півострова

Читать на русском

Три роки тому український півострів Крим перейшов під владу РФ. Так званий референдум визнав це волевиявленням кримчан. Як результат, політичні, економічні й навіть транспортні зв’язки з материковою Україною півострів втратив. Хоча Київ досі вважає його лише анексованою територією. Аналітики «Слова і Діла» дослідили, як за три роки змінилися настрої кримчан.

Згідно зі статистичними даними, їздити з Криму до інших регіонів України стало важче. Так вважає абсолютна більшість – 93,2% опитаних. Також майже всі жителі півострову – 89,6% – підтримують спрощення перетину адміністративного кордону між АР та Херсонською областю.

Однак проблеми є не лише з відвідинами України. Лише 58,1% кримчан вважають, що їздити до Росії стало легше. Тоді як майже 79% відповіли, що хтось із членів їхньої родини виїхав із півострова.

Ще 10% – готові виїхати. Однак куди саме податися – однозначної відповіді немає. В топ-3: Москва (23,9%), інші регіони РФ (38,9%) та інші регіони України (12,2%). Ще майже 20% не проти виїхати до інших країн, зокрема США чи країн ЄС.

Що ж до життєвих питань, лише 63,8% опитаних задоволені економічною ситуацією в Криму.

А ось дані щодо фінансового становища родин кримчан невтішні. Лише 1% можуть дозволити собі купити все. 26,5% – мають можливість купити лише необхідні речі, ще 23% вистачає на їжу, але на купівлю одягу не завжди вистачає. Є й такі, хто на потрібні покупки змушений позичати гроші.

Детальніше – на інфографіці «Слова і Діла».

Раніше «Слово і Діло» дослідило, яка позиція кандидатів у президенти РФ, що відбудуться навесні 2018 року, щодо Криму та Донбасу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: