Відмова від імпорту газу: в чому головна помилка уряду Гройсмана

Читать на русском
Олександр Гудимаполітичний діяч

Такі наміри втілити в життя за два роки нереально. Тому, що прем’єр помиляється, є конкретні докази.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр палива і енергетики Олександр Гудима, оцінюючи наміри прем’єр-міністра Володимира Гройсмана до 2020 року повністю відмовитися від імпорту газу за рахунок власного видобутку.

«Стратегічна помилка уряду та прем’єра в тому, що вони обрали хибний шлях нарощування видобутку газу в Україні замість різкого скорочення енергозатратності та енергоскорочення споживання газу. Це шлях енергоощадності», – констатував Гудима.

«Тут ми пасемо задніх. З енергоощадністю у нас так нічого й не виходить, як і з коштами, які виділяються на теплі кредити та інші речі. Тут і прихована головна помилка уряду та прем’єра. Хоча в будь-якій розвинутій країні, коли на терези ставиться, що може бути більш ефективним – із виснажених українських свердловин витрачати величезні кошти на збільшення видобутку газу чи вкладати ці кошти в утеплення, котли – розуміють, від чого буде більше користі», – зазначив він.

Експерт припустив, що така позиція уряду може сприйматися Заходом як відстала. До кінця року три тижні, але в зв’язку з тим, що уряд та прем’єр обрали такий хибний шлях, ми вже сьогодні розуміємо, що не буде запланованого видобутку газу в Україні, оскільки все йде дуже повільно, додав він.

Враховуючи корупційну складову в таких проектах, можна припустити, що половина коштів, які спрямовуються на збільшення видобутку газу, буде розкрадена.

«Не сьогоднішній уряд, але наступний таки дійде висновку, що краще. Тим більше в питанні корупційності шлях енергозбереження мінімальний. Якщо через банки громадянам України видавати кредити, то тут ніхто нічого не вкраде. Людина просто візьме, наприклад, 20 тисяч гривень, які отримає в банку, зробить утеплення чи ізоляцію», – пояснив фахівець.

На його переконання, таким шляхом, який обрав уряд, ми не зможемо забезпечити себе власним газом.

«Відповідно, таким шляхом знизити ціну газу також навряд чи можливо», – резюмував Олександр Гудима.

Нагадаємо, ще минулого року прем'єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв, що Україна буде енергонезалежною державою. За даними «Слова і Діла», в досьє голови уряду 216 обіцянок. Загальний рівень його відповідальності становить 48%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: