Встигнути до Нового року: чого чекати від депутатів останнього пленарного тижня

Читать на русском
Віктор Таранполітичний експерт

«Не перед Новим роком, як це в нас традиційно буває, а задовго до завершення пленарних засідань ВР». Саме з таким зверненням до народних депутатів виступив спікер ВР Андрій Парубій і закликав ухвалити держбюджет 2018 року. Голосування поставлене на 7 грудня. Чи впораються з цим завданням чиновники та яка доля чекає на законопроект про реінтеграцію Донбасу, що раніше в АП називали невідкладним, а наразі навіть не включили до розкладу?

Політолог, керівник центру «Ейдос» Віктор Таран у коментарі «Слову і Ділу» зазначив, що довкола законопроекту про реінтеграцію Донбасу точаться дискусії, пов'язані з імплементацією Мінських угод.

«Річ у тім, що для АП принципово, щоб норми Мінських угод були максимально реалізовані в документі щодо реінтеграції, а НФ має протилежну позицію й наполягає лише на певних косметичних поправках», – пояснив Таран.

За його словами, для АП це принципова позиція через домовленості з міжнародними партнерами.

«На цю мить під нинішній варіант законопроекту немає голосів ані в БПП, ані в НФ. Відповідно, немає голосів – не буде й голосування», - додав він.

Щодо кошторису, то ситуація виглядає більш перспективною, уточнив політолог.

«Бюджет був внесений вчасно, опрацьований урядом, депутатами, голоси є. Проте єдиний момент, що може змінити перебіг подій, – це ініціатива про збільшення мінімальної зарплати до рівня 4100 гривень. Якщо підвищення буде протягом трьох кварталів і компроміс знайдуть, то проблем немає. Якщо ж раніше, то це додатково 20 мільярдів гривень. Де знайти кошти – питання», – підкреслив він.

Підсумовуючи, експерт наголосив, що загалом кошторис досить збалансований, виділені кошти на медичну, освітню реформу й, скоріш за все, голоси за нього знайти зможуть.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Володимир Гройсман розраховує на ухвалення Верховною Радою держбюджету-2018 до 10 грудня.

Додамо, за даними «Слова і Діла», ще у вересні глава уряду обіцяв збільшити мінімальну заробітну плату, але тоді йшлося про суму 3723 гривень. Повний перелік його обіцянок – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: