Штурм і затримання Саакашвілі: чому фарс може завершитися трагікомедією

Читать на русском
Вадим Карасьовполітолог, директор Інституту глобальних стратегій

Приводом для подальшої криміналізації процесу став італійський фільм про снайперів, яких нібито привіз на Майдан Міхеіл Саакашвілі в лютому 2014 року, що й призвело до кривавої розв'язки. Інших серйозних кримінальних приводів для криміналізації ситуації навколо Саакашвілі та вручення підозри немає.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Вадим Карасьов, оцінюючи обшуки СБУ через підозри щодо фінансування протестних акцій за участю Саакашвілі колишнім оточенням Віктора Януковича та затримання політика.

«Коли Саакашвілі був лідером маргінального протесту, то він особливо не загрожував українській владі. Тоді все це виглядало комічно й фарсово. Але коли Саакашвілі змінив ключові гасла своєї кампанії з антикорупційного суду на народний імпічмент, коли масовим виявився марш його прихильників, то він вийшов за червоні лінії, прокреслені йому українською владою, й почав становити серйозну небезпеку», – зазначив політолог.

Після маршу за імпічмент ситуація з фарсу стала перетворюватися на трагікомедію. Епізод на даху є тому підтвердженням.

Судячи з того, як діяли силовики, українська влада налаштована рішуче, додав експерт.

«Мабуть, є намір все-таки вже розрубати Гордіїв вузол із грузинською командою й вирішити проблему Саакашвілі – або шляхом полюбовних домовленостей Заходу, Саакашвілі й влади з виїздом його за межі України, або політику доведеться випробувати повну чашу своєї долі в Україні, пройшовши всі процесуальні стадії слідства та судового процесу», – припустив Карасьов.

На його думку, все залежатиме від домовленостей і того, до чого в підсумку прийдуть сторони, однак, з огляду на буйну вдачу Саакашвілі, може бути судовий процес.

«Але лише в разі, якщо він буде відкритим, можна буде з цього отримати якісь дивіденди», – уточнив експерт.

Вірю – не вірю: кому б українці віддали перевагу на виборахАналітики Слова і Діла проаналізували, як змінилися за рік уподобання українців і що було б, якби вибори відбулися сьогодні.

Політолог наголосив, що в цій ситуації буде важливою позиція Заходу.

«Чи буде якась іноземна комісія? Сама українська влада налаштована рішуче, тут навіть можна й повчитися макіавеллізму», – резюмував Вадим Карасьов.

Як повідомляється, Міхеіла Саакашвілі затримали й готуються вручити йому підозру, а тим часом обшуки в його квартирі тривають.

Докладніше про те, скільки обіцянок виконав грузинський політик, а скільки провалив, дивіться за посиланням.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з'ясували, кому українці віддали б перевагу на виборах.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: