Заміна Тіллерсона в Держдепі: з чим пов'язана та чи позначиться на вирішенні українського питання

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

Ситуація зі звільненням Тіллерсона показує, що грає людський фактор, який всюди однаковий – і в українській, і в американській політиці.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив голова ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський, оцінюючи інформацію про те, що Білий дім планує звільнити держсекретаря Рекса Тіллерсона.

«У цій ситуації ми бачимо внутрішнє протистояння між різними угрупованнями Республіканської партії. Але їхні внутрішні протиріччя жодним чином не позначаться на врегулюванні українського питання. Особливості державної американської системи полягають у тому, що є поняття інтересів, на які жодним чином не можуть вплинути зміни та перестановки окремих особистостей», – зазначив Грабський.

Він підкреслив, що для України, навіть якщо Тіллерсон піде, змін не буде.

«Система настільки стабільна, при цьому вона дуже чітко описала свої завдання зовнішньої політики й пріоритети, що можна хоч завтра замінити Тіллерсона й навіть Трампа – система від цього не зміниться й працювати, як налагоджений годинник», – пояснив фахівець.

Експерт уточнив, що на рішення озброєння України внутрішнє протистояння в Білому домі також жодним чином не вплине.

Летальна зброя від США: чи зважиться адміністрація Трампа на озброєння УкраїниПитання надання Україні летальної зброї вже давно на порядку денному, але жодних зрушень не відбувається. З приходом Трампа проблема озброєння актуалізувалася, але чи не марними є очікування цього разу?

На його думку, рішення на рахунок озброєння ухвалене давно, гроші виділені й стоїть питання лише політичної доцільності, а також технічний аспект.

«Там де гроші, про жодне протистояння республіканців і демократів ітися не може. Якщо є інтереси США, то і республіканці, і демократи вже виступають єдиним фронтом, забуваються негаразди й тримається єдина позиція», – резюмував Сергій Грабський.

Нагадаємо, американський лідер відповів на запитання, чи хоче він, щоб держсекретар залишався на посаді, словами: «Він тут. Рекс тут».

Додамо, ймовірно, замінити Тіллерсона можуть Майком Помпео, директором ЦРУ.

За даними західних ЗМІ, кілька місяців тому Тіллерсон після однієї з нарад назвав Трампа «людиною несповна розуму», а той публічно розкритикував держсекретаря за «марне витрачання часу» в пошуках дипломатичного рішення щодо КНДР.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: