Бюджетний дефіцит і житлові субсидії: що передбачає головний кошторис на 2018 рік

Читать на русском
Олег Гавришекономічний експерт

Дійсно, є акцент на обороні, але це цілком виправдано, адже є країна, яка веде війну проти нас, і очевидно, що потрібно зміцнювати обороноздатність.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив економічний експерт Олег Гавриш, оцінюючи проект держбюджету-2018.

«В принципі, слід звернути увагу на те, що дефіцит бюджету менший, ніж у торішньому кошторисі. По-друге, передбачається невелике зменшення податків за окремими позиціями. Напрямок взяли правильний у тому плані, щоб скорочувати дефіцит бюджету, але для цього робиться недостатньо», – зазначив Гавриш.

В ідеалі потрібно, щоб бюджет був узагалі бездефіцитним, підкреслив експерт.

«Для цього вже необхідно скорочувати витрати, в тому числі соціальні. З точки зору економіки, це було б правильним рішенням», – додав він.

Наразі немає остаточного варіанту й невідомо, кому найбільше скоротять виплати, уточнив економіст.

Проект бюджету-2018: куди витрачатимуть гроші?Аналітики «Слова і Діла» розібралися, на що уряд збирається витрачати бюджетні гроші в 2018 році.

«Але якщо існують реформа освіти та медреформа, то вони передбачають, що представники окремих галузей можуть отримувати менше грошей. З іншого боку, Гройсман говорить, що цього не буде. Потрібно дивитися, в якому вигляді все ухвалять», – підкреслив Гавриш.

Експерт припустив, що буде скорочений обсяг комунальних субсидій.

«Ціни на комунальні послуги мають бути приведені у відповідність. Зараз вони занижені, як вважає МВФ. Відповідно, буде скорочення за рахунок комунальних дотацій», – пояснив він.

«Головний недолік держбюджету 2018 року в тому, що немає серйозного скорочення податків, що мало би бути для бізнесу, якщо ми хочемо, щоб у країні було економічне зростання більше, ніж 2-3% на рік. Водночас плюсом можна назвати скорочення бюджету», – резюмував Олег Гавриш.

Які основні показники закладені в документі та скільки коштів планують виділити на різні галузі, читайте в матеріалі «Проект бюджету-2018. Куди витрачатимуть гроші?».

Як проголосували фракції та групи за бюджет-2018 – у матеріалі за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: