Британія відклала визнання Голодомору геноцидом

Читать на русском
У Палаті громад Великобританії закликають визнати Голодомор в Україні геноцидом народу, але британський уряд поки зберігає стриману позицію.

У Палаті громад Великобританії закликають визнати Голодомор в Україні геноцидом народу, але британський уряд поки зберігає стриману позицію.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «УНІАН».

Так, член правлячої Консервативної партії в Палаті громад Паулин Лейте висловила сподівання, що британська влада визнає штучний голод в Україні за часів Сталіна геноцидом.

«Я перебуваю сьогодні тут, щоб нагадати колегам про це злодіяння, яке відбулося в Україні в 1932-1933 роках, і знову закликати, щоб уряд визнав цей політизований прояв зла геноцидом. Голодомор був спеціально організованої Йосипом Сталіним кампанією, щоб знищити значну частину українського населення», - зазначила Лейте.

Лейте зазначила, що, чисельність жертв Голодомору становить від 7 до 10 мільйонів загиблих. Крім того, член Палати громад зауважила, що дії Сталіна, зокрема, закриття східного кордону України, щоб зупинити переміщення українських селян в Росію в пошуках їжі, є ознакою політики проти ідентичності, традицій і культури українців, яка сьогодні називалася б етнічними чистками.

«Голодомор в Україні є прикладом злочину, викликаного політичною ідеологією», - додала парламентар.

Лейте закликала уряд Великобританії приєднатися до 17 країн, які вже визнали Голодомор геноцидом.

Голодомор 1932-1933 років: ставлення українців до трагедії«Слово і Діло» продемонструвало, як українці ставляться до Голодомору 1932-1933 років та чи вважають його геноцидом українського народу.

Член Лейбористської партії Стівен Паунд виступив на підтримку консерваторки.

«Те, що відбулося в Україні під час Голодомору, було геноцидом, не більше, не менше. Це був цілеспрямований геноцид, який знищив покоління, але не знищив українського народу, його гордість, мужність і силу», - сказав Паунд.

Крім того, член Шотландської національної партії Карол Монаган наголосила, що уряд Шотландії продовжує дотримується позиції підтримки України та висловлює солідарність із українським народом.

Присутній на дебатах представник чинного уряду Великої Британії зазначив, що на думку уряду, визнання Голодомору геноцидом має ґрунтуватися на судовому процесі.

Нагадаємо, 7 листопада в парламенті Великої Британії відбулися дебати з питання Голодомору в Україні за часів радянського диктатора Йосипа Сталіна.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: