МЗС: кримчани не мають служити в армії РФ

Читать на русском
Українська сторона вимагає від Росії скасувати рішення про призов на військову службу кримчан. За міжнародним гуманітарним правом, державі-окупанту забороняється примушувати осіб, які перебувають під захистом, служити в її збройних силах.

Українська сторона вимагає від Росії скасувати рішення про призов на військову службу кримчан.

Про це йдеться в заяві МЗС України, передає «Слово і Діло».

«Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку з призовом Російською Федерацією на військову службу громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території АР Крим та в місті Севастополі», – йдеться в заяві.

Зазначається, що за даними Міноборони РФ, вже понад 800 жителів окупованого Криму відправлені до місць проходження військової служби. Загалом планують призвати до ЗС РФ близько 2 тисяч кримчан.

У МЗС наголосили, що згідно з міжнародним гуманітарним правом, державі-окупанту забороняється примушувати осіб, які перебувають під захистом, служити в її збройних або допоміжних силах так само, як і забороняється чинити тиск і вести пропаганду на користь добровільного вступу до армії.

При цьому, зазначили у відомстві, представники українських та міжнародних правозахисних організацій неодноразово фіксували факти переслідувань окупаційною російською владою жителів Криму за відмову служити в російській армії.

Нагадаємо, 1 жовтня в Криму розпочалася осіння кампанія з призову жителів Криму, включно з громадянами України, до армії РФ.

Днями півострів відвідав президент Росії Володимир Путін.

МЗС України направило ноту протесту до зовнішньополітичного відомства РФ у зв'язку з візитом президента РФ до тимчасово окупованого Криму.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: