Обмін полоненими на Донбасі: що стоїть за ідеєю визволення та навіщо це Путіну

Читать на русском
Тарас Березовецьполіттехнолог

Несподівана ініціатива Володимира Путіна про обмін заручниками між сепаратистськими псевдореспубліками «ДНР/ЛНР» та Україною є важливим маркером майбутніх подій.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав політтехнолог Тарас Березовець, передає «Слово і Діло».

Примітно, що питання обміну полоненими ініційоване Медведчуком, і при цьому не деінде, а під час православної служби, зазначив політтехнолог.

«Російський цар» Путін у соборі Російської православної церкви з патріархом РПЦ з російськю восковою свічкою в руці обіцяє офіційному представнику «русского мира» в Україні Медведчуку переговорити з «російськими резидентами» в Донецьку та Луганську. Чи може щосьь перевершити цю ідеальну картину «русского мира»?», – підкреслив експерт.

У кожному разі, з огляду на любов Путіна до символізму, обмін полоненими цілком реально може бути приурочений до чергового православного свята, припустив експерт.

«І при цьому стати особистою історією успіху Віктора Медведчука», – додав Березовець.

На його думку, питання обміну полоненими, яке довгий період було каменем спотикання в переговорах України та РФ, може бути вирішене.

Українські політв’язні в Росії: кого і за що утримує російська влада«Слово і Діло» зібрало всі найбільш відомі прізвища українських політичних в’язнів у Росії та показало, за якими звинуваченнями їх утримують на території сусідньої держави і в анексованому Криму.

«Отримавши взамін українських військовополонених, які перебувають в ув'язненні сепаратистів, це можна вигідно подати російському виборцю. Крім того, це маркер майбутнього вирішення питання сепаратистських «республік». Тим більше, що миротворчий процес у переговорах Волкера й Суркова зайшов у глухий кут. Свідченням цьому замість повноцінної зустрічі Трампа й Путіна у В'єтнамі стало лише знущальне шестисекундне рукостискання», – пояснив політтехнолог.

За його словами, варто згадати й про заплановане розширення санкцій з боку США наприкінці січня-на початку лютого, а отже, нічого хорошого на Путіна не чекає.

«У зв'язку з цим президент РФ поспішає продемонструвати готовність до майбутнього компромісу. Питання в тому, чи влаштує обмін натяками Вашингтон. Гра триває», – резюмував Тарас Березовець.

Тим часом у Кремлі заявили, що обмін полоненими на Донбасі між так званими «республіками» та українською стороною не виллється в обмін ув'язненими.

В СБУ повідомили, що готові на обмін за формулою «всіх на всіх».

Докладніше про українців, яких незаконно утримують у російських в'язницях або в АР Крим, читайте в матеріалі «Українські політв'язні в Росії. Кого й за що утримує російська влада».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: