Україна на шляху до Європи: які акцизи зростуть і чому

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

Підписавши Угоду про асоціацію з ЄС, ми взяли на себе зобов'язання довести рівень акцизів на нафтопродукти до мінімального в країнах Євросоюзу. Терміни не визначені, але щодо розміру, то підвищення має відбутися приблизно в півтора раза.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев, оцінюючи інформацію про те, що акцизи на бензин та автогаз в Україні хочуть прирівняти до європейських.

«Наскільки зростуть ціни, нікого особливо не хвилює. В нас же курс на євроінтеграцію. Теоретично, це має відбуватися поступово, але споживачі все одно це відчують. 1 євро – це вже помітно, а підвищення в півтора раза – це майже 350 євро за тисячу літрів», – констатував Рябцев.

За його словами, в Україні часто прив'язують зміни до різних подій, тому не виключено, що станом на 1 січня запропонують нові акцизи. Тим більше є ті, хто звертає увагу на дотримання в Україні європейських вимог, зазначив експерт.

«Зовсім нещодавно Нафтогазова асоціація України виступила з пропозицією гармонізувати акцизи на скраплений газ із європейськими вимогами», – нагадав енергетик.

На його думку, це не більш ніж спосіб збагатитися.

Як змінювалася ціна бензину за роки незалежності?«Слово і Діло» продовжує цикл публікацій про те, як змінювалися ціни на товари і послуги в Україні за часи незалежності щодо середньої зарплати в країні. Сьогодні оглянемо ціни на бензин.

«Бензин купують менше. Населення переходить на автогаз. Отже, постало питання конкуренції. Звідси й пропозиції уряду про збільшення цін на газ шляхом підвищення акцизу. При цьому нам розповідають, що в нас нецивілізований ринок, і таким чином ми виправимо ситуацію», – додав фахівець.

Як пояснив Рябцев, у цьому прихована велика небезпека, оскільки уряд у нас досить прагматичний.

«Не виключено, що хтось у Мінфіні почне апелювати до того, що про нафтопродукти зовсім забули, тому варто до другого читання розгляду держбюджету внести правки про підвищення акцизів не лише на зріджений газ, але й інші нафтопродукти. Привід є – наповнення бюджету. До того ж це виконання європейських вимог – євроінтеграція», – уточнив він.

«Фактично, це підвищення цін на найпопулярніший останнім часом ресурс, а значить, удар по кишенях тих, хто перевів машини на автогаз. Тобто це удар аж ніяк не по державі, а по споживачу», – резюмував Геннадій Рябцев.

Як відомо, Нафтогазова Асоціація України пропонує підвищити ставку акцизних зборів на зріджений газ із €52 до €107 за тисячу літрів.

Як змінювалася в Україні ціна бензину за роки незалежності – в матеріалі за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: