Фальсифікація декларацій: чому ніхто не може усунути Корчак та чим завершиться скандал із НАЗК

Читать на русском
Гліб Канєвськийполітичний експерт

В ідеалі Корчак мала б сама піти у відставку, але, на жаль, цього не буде. Річ у тім, що наше законодавство зараз розроблене таким чином, що ніхто її не може усунути з посади. Тому вона поводиться доволі спокійно.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Центру політичних студій та аналітики «Ейдос» Гліб Канєвський, оцінюючи звинувачення голови департаменту фінконтролю НАЗК на адресу голови Агентства у фальсифікації результатів перевірки декларацій.

«Законодавство свідомо виписали таким чином, щоб убезпечити голову НАЗК від звільнення. Тоді це робилося з двох причин. По-перше, керівництво НАЗК є колегіальним. В теорії, це п’ять членів. Зараз їх троє, оскільки через підкилимні ігри хтось постійно звільняється. По-друге, потрібно було забезпечити незалежність цьому органу, щоб ніхто не міг тиснути на голову НАЗК саме звільненням», – пояснив експерт.

Він зазначив, що цій ситуації норми закону зіграли злий жарт, тому що Корчак фактично підконтрольна АП.

«Вона узгоджує свої дії з АП. Таким чином, її не можна звільнити. Залишається сподіватися, що вона сама піде, хоча це нереально», – додав експерт.

Останні обвинувачення остаточно підірвали довіру до НАЗК як з боку громадськості, так і з боку партнерів, які давали гроші, а також з боку декларантів, підкреслив фахівець.

В ідеалі, якщо говорити лише про національні інтереси, то Корчак та весь склад членів НАЗК мали б подати у відставку. Має бути повністю перезавантажений керівний склад, комісія, яка обирає членів НАЗК.

«Фактично, ми маємо з нуля запустити цей орган, щоб Україна остаточно не втратила підтримку ЄС, США, міжнародних організацій, які також максимально намагалися підтримати становлення антикорупційного органу в Україні. Однак це ідеальний варіант», – уточнив Канєвський.

Реальний варіант виглядатиме інакше, припустив він. Зокрема, за його словами, Корчак та її оточення займуть позицію дотримання максимальної тиші.

«Вони просто зроблять усе, щоб на найближчий тиждень-два про них забули. Таким чином, до суспільно-політичного життя увійдуть нові події. По-друге, вони зараз почнуть замітати сліди. Мабутьь, уже знищені копії подвійних висновків щодо деклараціяй, які готувало НАЗК. По-третє, голова НАЗК зараз, скоріш за все, почне тиснути, щоб люди самі звільнялися, йшли на лікарняні. Всі неугодні, хто може свідчити проти неї, будуть під тиском», – спрогнозував експерт.

Стало відомо, скільки заробила Корчак у жовтніЗаробітна плата голови Національного агентства з питань запобігання корупції Наталії Корчак у жовтні склала 107 615,35 гривні.

На його думку, єдиний орган, який ще може об’єктивно розслідувати злочини в НАЗК, – це Антикорупційне бюро.

«Тому, ймовірно, що Корчак весь свій ресурс зараз направить саме проти Артема Ситника, щоб виторгувати для себе або час, або закриття справи», – наголосив він.

На його переконання, все це призведе до того, що громадяни взагалі забудуть про такий орган, а НАЗК перетвориться на формальну установу.

«У нас є служба фінмоніторингу. Вона начебто є, але результатів не дає й ні на що не впливає. Міжнародні партнери заморозять підтримку, а НАЗК просто залишиться без технічної можливості впроваджувати новації, в тому числі в перевірці декларацій», – резюмував Гліб Канєвський.

Минулого тижня в НАБУ ініціювали допит Наталії Корчак. Допит стосується справи, яку НАБУ розслідує з 5 жовтня, щодо нової машини голови НАЗК Skoda Octavia A7, якої не виявилося в декларації чиновниці.

Раніше «Слово і Діло» оприлюднило список найбільш абсурдних предметів розкоші, задекларованих депутатами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: