Європарламент хоче винагородити Україну за реформи

Читать на русском
Європарламент закликає створити для України, Молдови та Грузії окремий трастовий фонд та винагородити країни за реформи.

Європарламент ухвалив резолюцію, в якій закликає створити для України, Молдови та Грузії окремий трастовий фонд та винагородити країни за реформи.

Про це йдеться в резолюції ЄП, передає «Слово і Діло».

Європейські депутати привітали значний прогрес, досягнутий після останнього саміту «Східного партнерства», який відбувся в Ризі в 2015 році.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв, що Україна стане членом Євросоюзу до 2025 рокуСказано 31 березня 2014 р.Статус обіцянки: Архів

Вони зазначили, що деякі східні партнери здійснили серйозні реформи й що зараз Грузія, Україна та Молдова отримують вигоду від вільної торгівлі та безвізового режиму з ЄС.

Вони також виступили за чіткі критерії майбутньої співпраці, підкреслюючи, що жодні подальші угоди ЄС не будуть ратифіковані з країною, яка не поважає цінності ЄС та залякує правозахисників і журналістів.

На наступний саміт «Східного партнерства», який відбудеться 24 листопада в Брюсселі, депутати рекомендують:

– створення цільового фонду для України, Грузії та Молдови, який може зосередитися на приватних та державних інвестиціях у соціальну та економічну інфраструктуру;

– створення моделі «Східне партнерство+» (EAP+) для асоційованих країн, які досягли значного прогресу в реформах, пов'язаних з ЄС, щоб запропонувати їм можливість долучення до Митного союзу, Енергетичного союзу, Цифрової спілки або навіть Шенгенської зони та скасування тарифів на мобільні роумінгові платежі;

– підтримати економічні реформи, спрямовані на поступове скасування монополій, обмеження ролі олігархів, запобігання відмиванню грошей та ухиленню від сплати податків;

– зберегти колективний тиску на Росію для вирішення конфліктів у Східній Україні, на окупованих територіях Абхазії, Південної Осетії та Придністров'я;

– підтримати розгортання збройної поліцейської місії Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) у Східній Україні.

Резолюцію ухвалили 519 голосами, проти висловилися 114 євродепутатів, 47 – утрималися.

Також зазначимо, 15 листопада Україну відвідає єврокомісар Йоганнес Ган, який проведе низку зустрічей із політиками.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: