Bellingcat: в АТО із забороненої зброї обстрілюють житлові будинки

Читать на русском
Житлові квартали в зоні АТО продовжують обстрілювати з важких озброєнь незважаючи на перемир'я. Про це йдеться в новому розслідуванні Bellingcat.

Житлові квартали в зоні АТО продовжують обстрілювати з важких озброєнь, які заборонені Мінською угодою, незважаючи на «шкільне перемир'я».

Про це йдеться в новому розслідуванні Bellingcat, повідомляє «Слово і Діло».

«Як @DFRLab неодноразово повідомляла, у багатьох випадках збиток житловим районам і пожежі, ймовірно, пов'язані з обстрілами бойових позицій в цьому районі. Іншими словами, атаки, що завдають шкоди майну і здоров'ю мирних жителів, рідко націлені на них навмисно », - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що найчастіше на межі двох вогнів виявляється найважливіша інфраструктура, житлові будинки та інші цивільні об'єкти, оскільки невибіркову важку зброю, заборонене Мінській угоді, потрапляє не тільки з бойових позиціях. Навіть якщо оператори такої зброї не мають наміру завдати шкоди житловим районам, невибірковість такої важкої зброї практично не дозволяє уникнути супутнього збитку.

У розслідуванні навели приклади, в яких показали, як на лінії зіткнення розташовані бойові позиції і поява важкого озброєння за допомогою історичних знімків Google Earth, зокрема «Градів».

Житлові квартали в зоні АТО продовжують обстрілювати з важких озброєнь незважаючи на перемир'я. Про це йдеться в новому розслідуванні Bellingcat.

Крім того, СММ ОБСЄ повідомила про значні пошкодження житлових районів, зокрема готелів, газопроводу та житлових будинків в неконтрольованому українською владою місті Докучаєвськ Донецької області.

Також з 30 вересня по 3 жовтня в результаті боїв були пошкоджені житлові будинки в Донецьку. Бойовики ОРДО повідомили про поранення одного мирного жителя.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: