Нарахування субсидій: у чому проблема та що не так із системою виплат

Читать на русском
Галина Третьяковаголова Інституту громадянських свобод

В Україні варто змінити правила нарахування субсидій. Основна задача – аналізувати майновий стан людини.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла голова Інституту громадянських свобод Галина Третьякова, оцінюючи систему субсидування в Україні.

«По-перше, маємо різні дані: Мінсоцполітики надає цифри про 7 мільйонів домогосподарств, а Мінфін говорить, що їх 6 мільйонів. Тому уряд має надати точну статистику. По-друге, припустимо, що в нас 6 мільйонів домогосподарств, множимо на три (наприклад, у кожному домогосподарстві три особи) й отримаємо 18 мільйонів осіб. Половина населення України не може отримувати субсидії. За субсидії сплачують платники податків», – зазначила Третьякова.

Не потрібна така система субсидування, яка допомагає половині людей за рахунок іншої половини. Наша сьогоднішня система субсидування не враховує майновий стан людей.

«Якщо людина має квартиру, наприклад, 100 квадратних метрів, при цьому є дохід від депозиту, то за чинними правилами вона може претендувати на субсидію. Але людина має депозит, тобто пасивний дохід. Чи варто іншим платникам податку сплачувати за спожиті нею комунальні послуги?», – додала експерт.

На її переконання, потрібно допомагати виключно тим, хто подає податкову декларацію, де вказує, що не має статків та інших доходів.

«Якісь винятки можна робити для тих, хто є інвалідом. Проте тут також багато питань – хто дає таку інвалідність, яка саме ця інвалідність. Щодо чорнобильців, то в нас досі немає єдиного реєстру отримувачів усіх соціальних виплат», – підкреслила вона.

«Ідеться про створення системи, конструкту, якого поки Мінсоцполітики нам не надало. На стадії запуску субсидії запроваджували на півроку-рік, але ж вони не можуть існувати весь час. Це програма, яка діє певний час, а потім населення має прийти до реальних цін», – пояснила експерт.

«Суспільство має прийти до статичної ситуації, а не перебувати постійно в динамічній, тобто постійно не знати, як впоратися з бюджетом доходу», – резюмувала Галина Третьякова.

Додамо, ще два роки тому віце-прем'єр-міністр Павло Розенко обіцяв провести аудит усіх соціальних виплат. Повний перелік його обіцянок – за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: