Введення миротворців на Донбас: чому РФ може погодитися на український сценарій

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

У вересні 2017 року президент РФ сам виступив з ініціативою введення місії ООН на Донбас, причому дав зрозуміти, що «блакитні каски» зможуть діяти на всій території ОРДЛО. Тепер США пропонують РФ розмістити на окупованих територіях 20 тисяч миротворців ООН. Це сигнал про те, що Вашингтон намагається змусити РФ прийняти американський і український сценарій розміщення миротворців.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «План США для Донбасу. Чи прийме Росія невигідний для себе сценарій» для «Слова і Діла» висловив журналіст, військовий експерт Денис Попович.

«Український і американський варіант розміщення місії ООН на Донбасі полягає в тому, щоб миротворчий контингент взяв під контроль ту ділянку державного кордону, що розташована між ОРДЛО й територією РФ. Саме через цю ділянку російська сторона здійснює постачання незаконних «ДНР» і «ЛНР», – зазначив Попович.

Він підкреслив, що це буде крахом для обох «республік».

За його словами, американський план із розміщення на Донбасі 20 тисяч миротворців ООН говорить про те, що США готові допомогти Україні.

20 тисяч військовослужбовців – забагато для того, щоб просто гарантувати безпеку 700 працівникам ОБСЄ, але може виявитися цілком достатньо для того, щоб узяти під контроль кордон.

Звичайно, в РФ залишається поле для маневрів у вигляді вето в Радбезі ООН, але в цьому випадку торги триватимуть з кількох причин, додав експерт.

«По-перше, відповідно до закону «Про протидію противникам Америки за допомогою санкцій», який набув чинності 2 серпня, американським урядовим структурам необхідно не пізніше ніж 2 лютого 2018 року підготувати й представити Конгресу США доповідь про доходи російських олігархів», – нагадав Попович.

На його думку, в зв'язку з цим російська еліта може сама натиснути на Путіна, щоб той виконав вказівки Вашингтона, лише б залишити свої доходи «недоторканними».

«Своєю чергою президенту РФ вкрай невигідно сваритися зі своїми олігархами, особливо напередодні президентських виборів», – уточнив він.

Війна на Донбасі: три фактори, через які поява миротворців неможливаПояву миротворців на Донбасі обговорюють давно, але саме зараз США проявили активність у цьому питанні. Про подальші перспективи поговорили з експертами.

По-друге, невирішеною залишається проблема доставки російського газу до Європи, підкреслив фахівець.

«У РФ мають намір після 2019 року перекрити транзит «блакитного палива» через територію України. Реально це лише в разі успішного будівництва газопроводів в обхід нашої країни. Таких проектів на сьогодні існує лише два. Це «Турецький потік» і «Північний потік-2». Але в ЄС уже говорять, що «Північний потік» може бути безглуздим, а доля «Турецького потоку» взагалі під питанням», – пояснив Попович.

На його переконання, якщо фактично менш ніж за два роки РФ не зможе завершити ці проекти, то без України Кремлю не обійтися.

«Переговори щодо умов транзиту можуть виявитися вкрай некомфортними для російської сторони, особливо якщо Київ вирішить висунути Кремлю політичні вимоги, що стосуються деокупації Донбасу», – констатував журналіст.

При цьому він наголосив, що останнім часом із так званих «республік» надходять неоднозначні сигнали.

«Зокрема, йдеться про заяву, що території «Л/ДНР» повинні мати повну самостійність у межах держави Україна. Поняття абсолютно взаємовиключні, бо не можуть частини однієї держави мати водночас «повну самостійність в його межах». Очевидно, що вказівка надійшла з Кремля. Тобто США нарощують дипломатичний тиск на РФ, а в Росії поступово готують ґрунт для поступок», – резюмував Денис Попович.

Докладніше читайте в матеріалі «План США для Донбасу. Чи прийме Росія невигідний для себе сценарій».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: