Пенсійна реформа Гройсмана: надбавки для українців та «бонуси» для прем'єра

Читать на русском
Михайло Басарабполітолог

Має місце тезис, що підняттям пенсій народ у країні загалом задоволений, а в середньому підвищення відбулося на 600 гривень. Але чи матиме це електоральні дивіденди для Гройсмана – поки питання. Навіть з огляду на те, що пенсіонери є дисциплінованою категорією виборців.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав політичний аналітик Михайло Басараб, передає «Слово і Діло».

«Базою для розрахунків нових пенсій переважно стала заробітна платня ще з радянських часів. У часи «диктатури пролетаріату» та низькопродуктивної індустріалізації інтелігенція була глибоко упослідженою. Це позначалося й на зарплаті. Тоталітарний режим не балував грошовою винагородою інженерів, працівників культурної галузі, освіти. А якщо були низькі зарплати тоді, значить, отримуйте невисокі підвищення пенсії зараз», – зазначив Басараб.

Перерахунок пенсій та борщовий набір: на скільки реально зросли виплати«Слово і Діло» порахувало, як збільшились пенсії відносно борщового набору. Що тепер можуть дозволити собі пенсіонери – дивіться в нашій інфографіці.

Він підкреслив, що після ухвалення пенсійної реформи лунають нарікання від пенсіонерів-освітян та колишніх інженерів з приводу того, що були мізерні виплати, а надбавку отримали в розмірі лише 150 гривень.

Щодо електорального зиску в цій ситуації є нюанси, додав експерт.

«Мислячий виборець-пенсіонер, за голоси якого міг би поборотися Гройсман, перебуває в глибокому переживанні несправедливості. Лише плюс 150 гривень. Пенсіонери-пролетарі, які отримали значно вищі добавки до пенсій, – це електорат Ляшка, Тимошенко та Партії регіонів. Аргументи для цієї категорії пенсіонерів мають відносне значення. Тут Гройсман не конкурент. Ляшко й Тимошенко легко переконають колишніх роботяг, що реформа – ніщо, а доплатити мали не тисячу, а 20 тисяч гривень», – уточнив він.

Проте, за його словами, остаточні висновки робити зарано.

«Це лише побіжне спостереження. Точно можна сказати лиш те, що від десятка міських пенсіонерів, які гіпотетично могли б стати виборцями Гройсмана, поки чути здебільшого роздратування», – резюмував Михайло Басараб.

Нагадаємо, ще в серпні минулого року прем'єр обіцяв, що Кабмін знайде можливості для збільшення пенсій.

Рівень відповідальності Володимира Гройсмана складає 48%, а більшість своїх обіцянок він виконав.

Як депутати голосували за пенсійну реформу та хто віддав вирішальні голоси, можна подивитися в інфографіці «Слова і Діла».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: