Монетизація субсидій в Україні: як це працює

Читать на русском
Галина Третьяковаголова Інституту громадянських свобод

Монетизація передбачає створення всередині казначейства віртуальних рахунків, відповідно до яких Мінфін контролюватиме весь процес проходження грошей із віртуальних рахунків громадян, що претендують на субсидію, до «Нафтогазу». Всі, хто попросить субсидію, не відкриватимуть рахунки, а продовжать звертатися до ЖЕКів чи соціальних служб.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла голова Інституту громадянських свобод Галина Третьякова, оцінюючи запуск монетизації субсидій та розрахунки «живими грошима».

«Віртуально в казначействі відкриють рахунки, на які підуть живі кошти. Кошти з віртуальних рахунків перераховуватимутться на такі самі віртуальні рахунки ЖЕКів. Вони вже закуповуватимкть послуги в постачальників, які також матимуть рахунки, на які, відповідно, буде перерахована сума від ЖЕКів. Нарешті Мінфін отримує всі копії всіх договорів для того, щоб контролювати, як іде безпосередньо потік грошей», – зазначила Третьякова.

Вона уточнила, що «Нафтогаз» не сплачує податок за ренту природного газу, який зараховується з потоком грошей, що йде за споживання цього газу.

«Працює принцип заліку, а всередині казначейства буде реальний обіг за рахунками, які будуть відкриті всередині», – додала експерт.

За її словами, для людей цей облік та правила не змінюються до кінця опалювального сезону.

«Монетизація всередині казначейства – це перший етап. Наступний етап – людина, яка захоче отримати субсидію, має сама відкрити рахунок, на який перерахують кошти. Це кінцева монетизація», – підкреслила фахівець.

На її переконання, уряд планує, що рахунки діятимуть за спеціальним режимом, щоб з нього можна було сплачувати лише за комунальні послуги.

«Тобто витратити кошти на їжу й одяг буде неможливо. Просто рахунок уже буде не віртуальним, як зараз, на першому етапі. До цього процесу мають бути долучені банки, надаватися відповідні картки. Цього механізму поки немає», – пояснила Третьякова.

Вона наголосила, що такі кроки продекларовані як наступні для процесу монетизації субсидій.

«у підсумку громадянин сам списуватиме кошти на рахунок ЖЕКу, а далі піде реальний потік грошей. Відповідно, «Нафтогаз» має сплачувати податки та отримувати грошовий потік від людей. Система наступна: уряд – людині, а людина самостійно сплачує комунальні послуги. Однак уряд у цьому опалювальному сезоні навряд чи встигне завершити все», – резюмувала Галина Третьякова.

Додамо, ще минулого року віце-прем’єр-міністр Павло Розенко переконував, що субсидії можна буде монетизувати або вкласти в програму енергозбереження в 2017 році.

Нагадаємо, уряд планує розпочати монетизацію в 2018 році й проводити її поетапно.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: