Інформаційна війна: за яких умов українським артистам заборонять виступати в РФ

Читать на русском
Олександр Піддубниймедіаексперт

Згідно з Конституцією України, законодавча заборона українським артистам виступати в країні-агресорі – це обмеження прав та свобод. В Україні не запроваджували надзвичайний чи воєнний стан, а відповідно, громадяни України можуть їздити до РФ.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів медіаконсультант Олександр Піддубний, оцінюючи заборону російським артистам виступати в Україні без дозволу СБУ та ймовірність запровадження на законодавчому рівні заборони для українських артистів.

«Обмежень на виступи українських артистів у РФ немає. Якщо їх ухвалити, це буде обмеженням прав і свобод виконавців як громадян України», – констатував Піддубний.

Це не можна порівнювати з гастрольною діяльністю російських артистів в Україні, уточнив він, оскільки йдеться про іноземних громадян держави, що здійснила агресію.

«Тому Україна може встановлювати певні рамки. Щодо концертів наших артистів у РФ, то тут може бути лише громадський опір, бойкоти компаній або свідомість самих виконавців, які мають самі вирішувати, чи їхати їм виступати до країни-агресора», – додав експерт.

Фахівець зазначив, що в нас є обмеження для дипломатичного сектору, але там інше регулювання.

«Остання гастроль»: як російські артисти тепер потраплятимуть в Україну?«Слово і Діло» розібралося, як нещодавно підписаний закон про гастролі регулює виступи російських артистів в Україні.

«Правила в’їзду та виїзду дипломатів регулюються нормативами, що стосуються державної служби. Відповідно, це перебуває у віданні держави. Дипломат служить державі, апарат має право вимагати від нього дотримуватися тих чи інших норм. Виконавець жодним чином не є підвладним державі. Він виконує вказівки бізнесу, держава жодним чином не може на нього вплинути», – пояснив медіаконсультант.

За його словами, в питанні обмежень виступів українських виконавців у РФ у нас немає поля дій.

Він підкреслив, що лише в разі запровадження воєнного стану й закриття кордонів можна буде обмежити виступи наших артистів у РФ, виїзд громадян за кордон.

«Поки цього немає, вони вільні виїжджати, це персональна відповідальність кожного. Тим паче не обов’язково вони можуть виїжджати напряму з території України до РФ. Вони можуть виїжджати через Білорусь, Польщу, інші країни. Цей процес, в принципі, неможливо контролювати, якщо до Москви літатимуть, наприклад, через Анкару. Жодних обмежень не буде», – резюмував Олександр Піддубний.

Докладніше про те, як російські артисти тепер потраплятимуть в Україну, читайте за посиланням.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з’ясували, які правила тепер діють в українському телеефірі, й порівняли квотування з європейським досвідом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: