Переговори щодо Brexit: ЄС висунув ультиматум

Читать на русском
У п'ятницю, 10 листопада, Євросоюз висунув Великобританії ультиматум для переходу до другої фази переговорів щодо Brexit.

У п'ятницю, 10 листопада, Євросоюз висунув Великобританії ультиматум для переходу до другої фази переговорів щодо Brexit.

Про це повідомляє «Слово і Діло», з посиланням на DW.

За словами представника ЄС з питань Brexit Мішеля Барньє Великобританія повинна протягом двох тижнів оголосити свою позицію по трьом основним питанням переговорів про Brexit. В іншому випадку, ЄС і Лондон не зможуть перейти до другої фази переговорів.

Одним з основних пунктів, за якими сторонам не вдається досягти згоди, є фінансова угода про виплати Лондона до бюджету Євросоюзу.

За розрахунками Єврокомісії, Великобританія повинна виконувати свої фінансові зобов'язання до 2020 року. Перебуваючи в складі ЄС, Лондон зобов'язався брати участь у фінансуванні європейських програм, розрахованих на період з 2014 по 2020 роки.

Brexit. Британські бізнесмени вимагають перехідного періодуПідприємці наголошують на необхідності розробити правила, які дозволили б зберегти робочі місця.

На даний час сума претензій Євросоюзу до Лондону становить 60 млрд євро. Однак британці поки публічно не повідомляли про готовність заплатити будь-яку суму Брюсселю.

Також Євросоюз хоче домогтися від Лондона ясності в таких ключових питаннях, як права громадян кожної зі сторін після завершення процесу Brexit і кордон між Північною Ірландією і членом ЄС Ірландією.

Уряд Великобританії сподівається якомога швидше перейти до другої фази переговорів, в якій будуть обговорюватися угода про вільну торгівлю і можливість доступу Лондона до європейського внутрішнього ринку.

У тому випадку, якщо британці не дадуть пояснень по трьом основним питанням в двотижневий термін, початок другої фази переговорів перенесуть на лютий або березень 2018 року.

Раніше повідомлялося, що в Британії вимагають оприлюднити секретні дослідження про вплив Brexit.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: