Розрив дипвідносин із Росією: чи готова Україна до радикальних дій

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог

У цій ситуації є дві площини питання. З одного боку, розрив відносин із точки зору агресії РФ має місце бути, з іншого – такий крок буде ефективним лише в разі логічної послідовності кроків, направлених на ізоляцію РФ.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний аналітик Дмитро Купира, оцінюючи інформацію про остаточний розрив дипломатичних відносин із Росією.

«Якщо в України не просто не розірвані остаточно, а зростають економічні відносини з Росією, то про який розрив дипломатичних відносин може йтися? Україна має визначитися з пріоритетами, в першу чергу для себе. Для початку хоча б мінімізувати економічну співпрацю з РФ і вийти якщо не на нуль, то на 5% торгівлі, тоді мають слідувати подальші кроки щодо ізоляції РФ. У нас товарообіг зростає, але водночас ми хочемо лишити українські підприємства в РФ беззахисними. Тут немає логіки», – зазначив Купира.

Візовий режим із Росією: яку пастку готують для України в Кремлі?Які перепони стоять перед запровадженням візового режиму з Росією та чи існує дієва альтернатива такому рішенню, розбирався політолог Олександр Радчук.

При тому, на його думку, абсолютно безпідставними є тези про те, що таким чином Україна провокує загострення чи навіть дипломатичну війну.

«У нас уже забрали територію, іншу – окупували. Дипломатична війна вже й так давно триває. Так, такий розрив загострить ситуацію, але суть питання тут в іншому – припинення дипвідносин не на порядку денному, поки ми ведемо торгівлю з агресором», – підкреслив він.

«Мають бути розставлені пріоритети. З великої дурості можна зробити що завгодно, але чого ми доб’ємося? Яку мету ми ставимо?», – додав аналітик.

Він уточнив, що, звичайно ж, потрібно робити все, щоб мінімізувати будь-яку співпрацю, залежність від РФ.

«Але зараз виходить, що ми допомагаємо РФ вести війну проти нас, самі залежимо від торгівлі та ще й при цьому хочемо перемогти Росію», – пояснив Купира.

Андрій ПарубійНародний депутат України
Парубій пообіцяв домагатись ухвалення Верховною Радою введення візового режиму з РосієюСказано 30 грудня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Питання розриву дипвідносин – це комплекс заходів, як мають працювати посольства, хто буде посередником. У нас нічого не пропрацьовано, тому це просто виглядає як якісь ідеї, що навряд чи найближчим часом будуть реалізовані», – резюмував Дмитро Купира.

Сьогодні, 8 листопада, в ЗМІ з’явилась інформація, що ВР готова проголосувати за такі заходи.

Нагадаємо, ще минулого року голова ВР Андрій Парубій пообіцяв домагатись ухвалення Верховною Радою запровадження візового режиму з Росією. Наразі обіцянка має статус «в процесі».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: