Облави на призовників: коли сама держава не визнає війну, вона не має права засуджувати ухильників

Читать на русском
Микола Сунгуровськийдиректор військових програм

Держава має працювати методами залучення на службу, а не каральними методами. Це можливо, якщо є злісні ухильники, але неприпустимо влаштовувати такі рейди. Це вже за межею.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський, оцінюючи облави на призовників у нічних клубах.

«Це заходи часів Андропова, коли в кінотеатрах робили облави на тих, хто, наприклад, пішов із роботи. Це точно не цивілізовані методи. Потрібно навчиться працювати по-іншому. Для цього потрібні зовсім інші соціальні пакети для військовослужбовців, щоб привабливість військової служби перевищувала бажання її уникнути», – констатував Сунгуровський.

Коли йде війна, а держава не хоче воювати, зважаючи на те, що воєнний стан ніхто не оголошував, то які можуть бути претензії до громадян?

«Є служба залучення до ЗСУ, є територіальні центри набору. Місцева влада немає жодного стосунку до призову на службу. Вона може допомагати, надавати дані про тих, хто має пройти військову службу», – пояснив фахівець.

«Неприпустимо відловлювати всіх, хто не бажає служити, в такий спосіб. Безумовно, це негативне явище, коли молоді люди ухиляються від служби. Це не можна виправдовувати. Але проблема в іншому – ця служба не є для них привабливою», – продовжив військовий.

Є хороший приклад – Ізраїль, де немає взагалі такого поняття, що держава не хоче воювати, зазначив він.

День захисника України: скільки українців готові стати на захист БатьківщиниСьогодні ми втретє святкуємо нове державне свято – День захисника України. Дізналися, хто його підтримує та наскільки патріотичними стали українці.

«Там називають речі своїми іменами. У нас війна називається АТО. Ми змінюємо назви, а цим і саму сутність того, що відбувається», – підкреслив експерт.

«Коли держава «косить» від війни, то вона не має морального права засуджувати своїх громадян за те, що вони не хочуть іти на військову службу. Держава має подавати приклад. Ізраїль не ухиляється від того, щоб запровадити на певній території надзвичайний стан. Вони забезпечують високі соціальні пакети для військовослужбовців, і громадяни відповідають взаємністю. В нас бояться відповідальності», – резюмував Микола Сунгуровський.

Відзначимо, в ЗСУ заявили, що відповідальність за призов громадян на військову службу покладається на місцеві органи влади.

Раніше аналітики порталу з'ясували, скільки українців готові стати на захист Батьківщини.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: