Водомети та бронемашини: Кабмін оновив список спецзасобів

Читать на русском
Розроблений новий перелік спецзасобів для Нацгвардії. Водомети заборонено використовувати при температурі, нижчій за 10 градусів Цельсія.

Розроблений новий перелік спеціальних засобів, що можуть застосовуватися Національною гвардією під час виконання службових завдань, та правила їх застосування.

Про це повідомив «Слову і Ділу» радник міністра внутрішніх справ Володимир Мартиненко.

За його словами, новий перелік спецзасобів та правила їх використання розроблені тому, що наявні не відповідали сучасним вимогам.

«Нині чинна відповідна постанова ухвалена ще на початку 90-х. Вона вже не відповідає сучасним вимогам», – зазначив Мартиненко.

За його словами, зараз проект нової постанови Кабміну, розробленої на виконання закону про Національну гвардію України, проходить громадське обговорення, яке триватиме до 14 листопада.

«Десь у середині листопаду ми передамо пропозиції та зауваження, які отримаємо під час обговорення, для дальшого опрацювання. Тобто це не означає, що проект постанови буде ухвалений у тому вигляді, в якому він існує зараз, можуть бути зміни за результатами обговорення», – сказав радник міністра.

Зазначимо, що нині порядок застосування спецзасобів регулює постанова Ради міністрів Української РСР від 27 лютого 1991 року № 49 «Про затвердження правил застосування спеціальних засобів при охороні громадського порядку». Документ неодноразово змінювався.

Так, під час Майдану до правил за підписом прем’єра Миколи Азарова були внесені зміни, що дозволяли міліції використовувати водомети при температурі атмосферного повітря не нижче за 0 градусів Цельсія. Також у січні 2014 року змінами до правил був розширений перелік спецзасобів, які дозволено застосовувати міліції. Зокрема, до переліку були додані світлошумові гранати «Заря-2», «Факел-С», «Пламя-М» тощо. Зміни були скасовані влітку 2014 року.

У новому проекті постанови уряду, виставленому на громадське обговорення, на відміну від чинного варіанту, відсутній конкретний перелік спецзасобів, якими може користуватися Національна гвардія. Натомість у проекті постанови фігурують загальні назви спецзасобів.

Нацгвардії пропонується дозволити використовувати «спеціальні маркувальні та фарбувальні засоби, пристрої, гранати та боєприпаси світлозвукової дії, засоби, споряджені гумовими або аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, засоби, споряджені речовинами сльозогінної та подразливої дії» тощо.

Також пропонується дозволити Нацгвардії використовувати «засоби акустичного та мікрохвильового впливу, гумові й пластикові кийки, електрошокові пристрої контактної та контактно-дистанційної дії, засоби обмеження рухомості (кайданки, сітки для зв’язування тощо, засоби примусової зупинки транспорту, водомети, бронемашини без установленого на них штатного озброєння та інші спеціальні транспортні засоби».

Проект постанови чітко виписує правила застосування спецзасобів. Зокрема, водомети заборонено використовувати при температурі, нижчій за +10 градусів Цельсія. Застосування спеціальних засобів забороняється, зокрема, до жінок з явними ознаками вагітності, малолітніх осіб, осіб з явними ознаками обмежених можливостей або старості, крім випадків учинення ними збройного чи групового нападу, в навчальних та лікувальних закладах.

Нові правила дозволяють військовослужбовцям Національної гвардії застосовувати спецзасоби «за виключної необхідності у випадках, передбачених законом, якщо інші форми попереднього впливу на правопорушників не дали бажаних результатів або якщо для виконання повноважень неможливо застосувати інші заходи».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: