Ескалація конфлікту між РФ та Україною: чи буде користь від розриву дипвідносин із Москвою

Читать на русском
Вадим Карасьовполітолог, директор Інституту глобальних стратегій

Візовий режим і розрив дипвідносин – не ті методи, що потрібні для посилення безпеки. Все можна відстежувати й сьогодні. Хіба сьогодні в нас немає контролю за перетином кордону? Та й із РФ до нас уже приїжджають дуже мало людей, а тих, хто приїжджає, легко відстежити в рамках контррозвідувальних методів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Вадим Карасьов, оцінюючи ініціативи щодо розриву дипломатичних відносин та візового режиму з Росією.

«Запровадження візового режими ударить більше по українцях, що їздять до РФ працювати. Тому що не росіяни їздять в Україну на заробітки, а навпаки. Вони менше перетинають кордон», – зазначив Карасьов.

«Офіційний розрив дипвідносин – абсолютно безглуздий інструмент. Вони й так на нульовому рівні. Так, працюють консульські служби, оскільки потрібно обслуговувати українців, які працюють чи перебувають на території РФ. Передавати це іншим посольствам-посередникам можна, коли йдеться про десятки тисяч, а коли йдеться про мільйони людей, то за це не візьметься жодне посольство», – додав політолог.

Крім того, відкритим залишається питання економічних відносин з РФ, уточнив він.

«Фінансові установи, переєстровані на інші юридичні особи, є. В 2016 році найбільшими фінансовими донорами в Україні були «дочки» російських банків. Із 3 мільярдів зовнішніх інвестицій 2,5 мільярди – гроші, які російські банки виділили для докапіталізації своїх «дочок» в Україні», – констатував Карасьов.

За його словами, ця тема викликає багато суперечок, але вважати, що розрив дипвідносин вирішить усі питання, значить, або не розуміти ситуацію, або свідомо маніпулювати.

В яких регіонах України підтримують візовий режим із Росією?Ідею запровадження візового режиму та розриву дипломатичних відносин із Росією найбільш гаряче підтримують на заході України.

«Ба більше, це відволікає від справжніх сценаріїв вирішення проблеми. Замість того, щоб працювали відповідні служби, які унеможливлювали б атаки та диверсії, ми шукаємо паліативні рішення. А хіба в країні не гуляє вільно зброя? Хіба ми щось робимо для людей, які прийшли з фронту, але не можуть знайти роботу? А потім вони починають займатися «кришуванням» бізнесу чи «віджиманням». Може, це наслідок того, що люди з фронту не пройшли реабілітацію? Чому ми не шукаємо, як вирішити ці проблеми?», – продовжив Карасьов.

На його переконання, перш за все потрібно посилити контррозвідку, режим контртерористичних заходів у Києві та України, де є скупчення зброї, багато військових, різні діаспори – чеченські, грузинські.

«Ми посилюємо кордон, відмовилися від авіасполучення з РФ, сильною є наша позиція в ООН, на міжнародній арені, були й інші заходи. Все, що могли зробити на дипломатичному фронті, ми зробили», – пояснив політолог.

Однак, на його думку, зараз влада шукає відмазки, щоб не вирішувати реальні безпекові проблеми.

«Дипломатична війна як частина великої гібридної війни триває. Розрив дипвідносин – це іміджевий жест, але він не дасть результату. Потрібно займатися не пошуком ефективних жестів, а пошуком ефективних рішень», – резюмував Вадим Карасьов.

Нагадаємо, раніше в Кремлі заявили, що Росія розглядає можливість розриву дипломатичних відносин з Україною.

В яких містах прихильників запровадження візового режиму найбільше, а де ініціатива користується найменшою популярністю, «Слово і Діло» з'ясувало в матеріалі «В яких регіонах України підтримують візовий режим із Росією?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: