Скандал з українським послом у Сербії: в чому суть та хто винен

Читать на русском
Богдан Яременко

Український посол у Сербії Олександр Александрович – людина з характером, професіонал і патріот, який усе життя провів на дипломатичній роботі. Це важливо для розуміння ситуації. Адже може йтися зовсім не про «скандал із нашим послом», а про значно складнішу матерію – серйозне загострення відносин України із Сербією.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав український дипломат Богдан Яременко, передає «Слово і Діло».

«Скандал із нашим послом – це коли посол на власний розсуд щось заявляв чи робив і оскандалився. І хоча робота в Белграді з точки зору ставлення місцевих еліт до України, а ще більше – до Росії, далеко не найприємніша, важко повірити, що в посла Александровича здали нерви й він від свого імені та за власною ініціативою наговорив дійсно гострих звинувачень на адресу Сербії», – зазначив дипломат.

Грицак повідомив, скільки сербів воювало на боці бойовиківУ лавах незаконних військових формувань «ЛНР» із початку АТО воювали понад три сотні громадян Сербії.

Він не виключив, що тут може бути значно складніша ситуація, оскільки Україна та Сербія мають різне бачення подій на Донбасі та дій РФ.

«Очевидно, проблема сербських найманців-добровольців, а точніше, їхній правильний правовий статус – це питання, важливе лише для суду, а для нас, громадян України, важливо лише те, що якісь сербські найманці з найманцями російськими намагаються вбивати українців. З якихось причин офіційна Сербія намагається не реагувати на проблему або реагує в спосіб, що видається Україні недостатнім», – додав експерт.

За його словами, в таких обставинах Україна шукає спосіб, як привернути увагу сербської сторони до проблеми, що нас хвилює.

«Звичайно, загострення публічної риторики як перший крок на шляху до порозуміння з кимось – крок безглуздий. Але якщо зверталися спокійно й розважливо і раз, і другий? Якщо говорили, писали, читали масові повідомлення в ЗМІ, а реакції немає? Природно, що на якомусь етапі ситуація підказує доцільність екстраординарних кроків», – продовжив він.

Дипломат уточнив, що вигадуючи ці екстраординарні кроки, Україна мала б, звичайно, розуміти бажаний для неї результат, реакцію та можливі наслідки.

«Серби зреагували ще більш гостро, ніж говорив наш посол. Крім того, тут грає ще необхідність постійно бути в позиції меншого в діалозі з ЄС та НАТО», – підкреслив експерт.

Серби останні десятиліття пройшли через багато чого, що ними сприймається як національне приниження. Однак якщо європейцям серби готові поки все пробачити, то, судячи з усього, коли фразу європейського політика про сидіння Сербії на двох стільцях публічно повторить український дипломат, це вже за межами того, що вони готові терпіти.

«Чи розуміли українські дипломати межу допустимого? Чи вважали конфлікт із погіршенням відносин допустимим і бажаним? Теоретично, в МЗС України могли ухвалити рішення, що сербські найманці на Донбасі є настільки серйозною проблемою, що вона варта погіршення відносин з усією Сербією. Але на нас такий спосіб мислення не схожий», – пояснив Яременко.

Він припустив, що всіх наслідків могли й не передбачити.

«Тому що конфлікт із Сербією нічого нам не дає, включаючи можливість якось приборкати потік сербських мішеней для українських снайперів. Але це вже не скандал із нашим послом. Це вже зовсім інша політична ситуація. Як говорять, є речі, гірші за злочини, – помилки», – проаналізував ситуацію Богдан Яременко.

У МЗС Сербії гостро розкритикували посла України Олександра Александровича за скандальні заяви про повну підлеглість Белграда Москві й пригрозили наслідками. Також посол України заявив, що Сербія ігнорує участь своїх громадян у боях на Донбасі.

Сербська сторона повідомила, що це принижує їхню гідність, а Олександра Александровича потрібно оголосити персоною нон ґрата.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: