Екстрадиція Каськіва: що чекає чиновника часів Януковича в Україні

Читать на русском
Тарас Загороднійполіттехнолог

Наразі слід враховувати інформацію про те, що Каськів прилетів сам. Ситуацію можна інтерпретувати по-різному, але все легко перевіряється. Наприклад, чи є документи, які підтверджують, що він прилетів сам, чи ні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політтехнолог Тарас Загородній, оцінюючи інформацію ГПУ про екстрадицію Владислава Каськіва в Україну.

«Каськів – не та фігура, щоб зараз говорити про велику перемогу. Він видатний діяч грантоїдського руху в 90-х, активно боровся з корупцією, освоював гранти на боротьбу з корупцією та моніторинг всього, що тільки можливо. Загалом, звичайна грантоїдська діяльність. Зрештою, найвища стадія розвитку грантожерства була на позиції радника Януковича, вже в лігві корупціонерів», – констатував Загородній.

За його словами, суть у тому, що це хоч і перший випадок екстрадиції екс-чиновника в Україну, але за статусом він не дотягує навіть до десятого кілометра оточення Януковича.

«Тут або він не зміг грамотно сховатися, купити собі інший паспорт, наприклад, Ізраїлю, який дає більш значну вагу, й тебе не видадуть іншій країнї, якщо ти нічого серйозного не накоїш, або навпаки – він повернувся сам, знаючи, що йому нічого не буде», – зазначив політтехнолог.

На його думку, українська сторона зараз носитиметься з прапором так званої перемоги, але в підсумку ніхто Каськіва не посадить. Це гра, щоб відвернути увагу від того, що реально відбувається з корупцією в БПП, НФ та у владі загалом, уточнив експерт.

«Навіть серйозних осіб середньої ланки часів Януковича ніхто не дістає. Рахунки в Європі від арешту звільняють, оскільки від України не надходять грамотно оформлені докази. Це, образно кажучи, дрібна риба, але навіть його в нас не посадять. А якщо він ще й повернувся сам, то це означає, що він упевнений, що довести нічого не зможуть і його не посадять», – резюмував Тарас Загородній.

Нагадаємо, в березні генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що кримінальні провадження проти чиновників часів Януковича, які підозрюються в державній зраді, до листопада передадуть до суду.

Крім того, в планах Луценка повернути всі вкрадені кошти екс-чиновників в Україну. Поки що обидві обіцянки мають статус «у процесі». Повний перелік обіцянок генпрокурора – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: