У ДФС розповіли про схеми на одеській митниці

Читать на русском
Одеське угруповання контрабандистів створило десятки фірм-одноденок, директорами яких є підставні особи.

ДФС разом із НАБУ заарештувала 450 мільйонів гривень, що належать двом десяткам одеських компаній-імпортерів, які контролює один із найвідоміших контрабандистів України.

Про це заявив в. о. голови Державної фіскальної служби України Мирослав Продан у Facebook, передає «Слово і Діло».

Він зазначив, що за одеськими компаніями-одноденками стоїть найвпливовіший в Україні клан контрабандистів із мільярдним обігом, який домовлявся й працював за будь-якої влади.

«Поясню, як працювала схема. Одеське угруповання контрабандистів створило десятки фірм-одноденок, директорами яких є підставні особи. Ці компанії отримували великий обсяг товару з Китаю (взуття, тканини, сумки тощо). Постачанням товару з Китаю займались аналогічні фірми-прокладки. Контракти ж фактично фабрикували в Одесі. У документах вказували вартість товару, занижену в десять і більше разів. Наприклад, взуття ділки декларували по 0,5 долара за кілограм!», – написав Продан.

За його словами, митники коригували митну вартість до рівня, який відповідав реальній вартості товару. Але представники одеських компаній, користуючись 55-ю статтею Митного кодексу, вносили на рахунки митниці відповідні фінансової гарантії, що давало можливість направити товар у вільний обіг.

Данилюк пообіцяв протягом року реформувати митницюСказано 6 лютого 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

«У подальшому ці компанії-імпортери зверталися до одного з одеських судів. І група суддів скасовувала рішення митниці, фактично зобов’язуючи її розмитнювати товар за значно заниженою вартістю та повертати імпортеру його фінансову гарантію. Хоча було цілком очевидно, що довіряти документам, які надають компанії-імпортери, не можна. Це цілковита фікція. Але одеські судді чомусь цього не помічали», – йдеться в повідомленні.

Продан зазначив, що правоохоронці отримали всю інформацію щодо дій учасників схеми.

Раніше НАБУ взялося за київських митників: заарештували майже 300 мільйонів гривень.

Також повідомлялося, що інспекторка митниці придбала квартиру за 1,3 мільйона гривень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: