Незалежність Каталонії: чому ситуацію в Іспанії варто порівнювати з Україною

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

В історії з незалежністю Каталонії Україна підтримала територіальну цілісність Іспанії. Іншого й чекати не варто: не може Україна, що сама досить натерпілася від сепаратизму, підтримувати схожі процеси в інших державах. Але при цьому міністр закордонних справ Павло Клімкін закликав не проводити паралелі між Каталонією та сепаратизмом в Україні. Події в іспанській провінції дійсно в корені відрізняються від того, що відбувалося в Криму та на Донбасі, тому що прагнення каталонців до незалежності не підігрівається ззовні. Але ці ж обставини змушують запитати себе: а чи дійсно події в Каталонії є сепаратизмом?

Як відомо, криза в Каталонії почалася на початку місяця. 10 жовтня глава уряду автономії (президент Женералітата) Карлес Пучдемон підписав декларацію про проголошення незалежності Каталонії, ґрунтуючись на результатах референдуму 1 жовтня. Нагадаємо, проведення референдуму про незалежність Каталонії супроводжувалося сутичками його учасників із поліцією. На тлі масових маніфестацій прихильників і противників незалежності Каталонії Карлес Пучдемон відклав введення декларації в дію до врегулювання з Мадридом умов виходу автономії зі складу Іспанії. Однак центральний уряд відмовився визнавати результати референдуму та декларацію.

27 жовтня парламент Каталонії на таємному голосуванні ухвалив рішення про проголошення незалежності регіону. Але того ж дня сенат Іспанії, згідно зі статтею 155 Конституції держави, підтримав запровадження прямого управління Каталонією. А уряд Іспанії, своєю чергою, ухвалив рішення про розпуск уряду й парламенту Каталонії. Крім того, на 21 грудня призначені позачергові парламентські вибори в регіоні. Карлес Пучдемон при цьому отримав звинувачення в заколоті, але вчасно встиг виїхати до Бельгії.

Реакція на події в Каталонії була і з боку України. Офіційна позиція нашої країни, заявлена також і міністром закордонних справ Павлом Клімкіним, полягає в повній підтримці територіальної цілісності Іспанії. Інших заяв і очікувати не варто, тому що в іншому разі виникає питання, а чому тоді ми вважаємо сепаратизмом події в Криму та на Донбасі? Та й не може Україна, що сама досить натерпілася від сепаратизму, підтримувати схожі процеси в інших державах.

Щоправда, при цьому Клімкін закликав не проводити паралелі між ситуацією в Іспанії та Україні. «Уявіть, якби зараз у Каталонії були дві тисячі російських танків і броньованих машин, тисячі російських регулярних військ, десятки тисяч російських найманців і все це фінансувалося й безпосередньо керувалося б Росією», – пояснив Клімкін.

Каталонський сепаратизм дійсно не має нічого спільного з українським. Події в Криму та на Донбасі, незважаючи на зовнішню схожість із каталонським сценарієм (проведення референдумів), були інспіровані й активно підтримувалися Росією. Каталонський же сепаратизм не підігрівали зовнішніми силами. В ньому є те, чого не було в 2014 році в Україні: давнє бажання самих мешканців регіону відокремитися від Іспанії.

Відомо, що спроби Каталонії здобути незалежність від Іспанії робилися ще в XIX столітті, зокрема в 1871 році. Але тоді після переговорів провінція залишилася в складі королівства. Потім каталонці вирішили відокремитися в 1930-х роках. Призвідників цього процесу заарештовала республіканська влада, а потім, під час громадянської війни, Каталонія була змушена підтримати республіканську владу. Як відомо, перемогу в цій війні здобули противники республіки – війська генерала Франко. Це призвело до репресій щодо каталонців й лише посилило в регіоні сепаратистські настрої.

У 1979 році Каталонія отримала статус автономії, визнання каталонської мови й власний уряд – Женералітат, а в 2006 році автономний статус розширили в бік збільшення фінансової самостійності Каталонії.

Однак у 2009-2010 роках на неофіційних референдумах переважна більшість каталонців висловлювалися за незалежність регіону, а в 2013 році парламент автономії проголосив декларацію про суверенітет.

Таким чином, паралелі в каталонській історії слід проводити не між Україною та «Л/ДНР», а радше між Україною в складі Російської імперії та СРСР у зв'язку з бажанням українців відокремитися від метрополії й створити власну державу. А в такому разі виникає інше питання: ситуація в Каталонії – це сепаратизм чи все ж національно-визвольна боротьба?

Втім, схоже, каталонці вже відмовилися від боротьби за незалежність. 30 жовтня парламент автономії, розпущений іспанським урядом, визнав це рішення й припинив роботу до проведення дострокових виборів.

Денис Попович, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: