Протести під Радою: в коаліції сказали, чи зможуть виконати вимоги мітингувальників

Читать на русском
У Народному фронті пояснили, чому парламент не в змозі в найкоротші терміни виконати вимоги мітингувальників.

Парламент не в змозі в найкоротші терміни виконати вимоги громадян, які мітингують під стінами Верховної Ради. Зокрема, йдеться про «негайне» затвердження нового виборчого закону.

Таку думку висловив «Слову і Ділу» народний депутат України Віктор Єленський («Народний фронт»).

«Новий виборчий закон ніяк не може бути ухвалений ані протягом тижня, як вимагають люди в наметах, ані протягом двох. Дай Бог у першому читанні якийсь проект затвердити. Але буде ще й друге, де буде не менше дискусій. А якщо йдеться про виборче законодавство, то це може бути й повторне друге читання», – сказав народний депутат.

Нагадаємо, Верховна Рада 19 жовтня почала розгляд законопроектів про виборчу систему. Так, депутати розглянули три законопроекти про вибори народних депутатів (№1068, 1068-1 і 1068-2 авторства Юрія Мірошниченка, Юлії Тимошенко, Віктора Чумака, відповідно). Жоден із них не знайшов необхідної підтримки в залі.

Наступного пленарного тижня, який розпочнеться 7 листопада, в залі будуть представлені проекти №3112 Валерія Писаренка та 3112-1 Андрія Парубія.

Однією з вимог людей, які мітингують під Верховною Радою, є затвердження нового виборчого закону.

При цьому Єленський зазначив, що з цими законопроектами «багато проблем», тому що кожна модель виборчого законодавства містить якісь ризики. Наприклад, якщо знизити або зовсім прибрати прохідний бар'єр, то в парламенті будуть представлені інтереси всіх виборців.

«Але з іншого боку, це може сприяти колосальній фрагментації парламенту, який за деякий час стане недієздатним і знадобляться нові вибори. По-друге, знизивши або прибравши бар'єри, ми можемо запустити до парламенту якісь сепаратистські партії, що представляють один регіон або частину регіону. Таких протиріч багато в кожному проекті, тому швидко затвердити такий складний закон не вийде», – заявив Єленський.

Раніше в «Блоці Петра Порошенка» висловили сумнів, що парламенту вдасться затвердити виборчі закони.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: