Україна на ринку ЄС: як влада продає електрику за кордон та хто залишається в програші?

Читать на русском
Андрій Герусексперт в енергетичній сфері

За 9 місяців цього року Україна збільшила експорт електроенергії на 48%. При цьому компанія ДТЕК контролює майже 100% експорту. Те, що ми в півтора раза збільшили показники експорту, є наслідком монополії, яка має негативні наслідки для споживачів.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав експерт із питань енергетики Андрій Герус, передає «Слово і Діло».

«До Європи експортували 3,2 мільярда кіловат-годин. Ця електроенергія повністю була виготовлена вугільними ТЕС. 80% затрат ТЕС – це вугілля. Таким чином, «експорт вугілля по проводах» склав 1,6 мільйона тонн. Просто екологічно шкідливе вугілля із сіркою понад 1% до Європи не проходить. Тому спалили його тут, сірку та СО2 залишили українським громадянам, а електроенергію відправили до Європи», – пояснив Герус.

Експерт зазначив, що така ситуація абсолютно не в’яжеться з нібито дефіцитом вугілля.

У березні-липні до Європи українську електроенергію продавали дешевше, ніж українським споживачам на оптовому ринку. В інші періоди цього року – дорожче.

За його словами, експорт до Молдови склав 970 мільйонів кіловат-годин, і почався з 1 квітня цього року, в період дії надзвичайного стану в енергетиці.

«Експорт до Молдови – це мікс теплової генерації та «Енергоатому», тому точно сказати, скільки спалили вугілля для цього експорту, складно. 200 тисяч тонн – більш-менш коректне припущення», – додав він.

При цьому енергетик нагадав, що продаж української електроенергії до Молдови здійснюється дешевше, ніж продаж української електроенергії українським споживачам.

Міністр зі спортивними амбіціями: як працюється в Міненерго Ігорю НасаликуПротягом найближчого місяця «Слово і Діло» розповідатиме про те, як виконують свої прямі й політичні обов’язки очільники відомств уряду. Сьогодні пропонуємо поговорити про одного з ключових для України міністрів – міністра енергетики й вугільної промисловості.

«Отже, «експорт вугілля по проводах» склав не менш ніж 1,8 мільйона тонн вугілля (марка Г). І тепер головне – пафосно, з великим піаром, імпортувати 0,1 мільйона тонн. Це потрібно для того, щоб усіх змусити повірити у велику енергодефіцитність й платити за формулою «Роттердам плюс», – уточнив фахівець.

«А якщо і ТЕС, і вугілля, і експорт у руках одного монополіста, то план абсолютно реалістичний і робочий. Монополія – це не просто якесь погане слово. Це можливість робити все те, що якраз і роблять у нас», – резюмував Андрій Герус.

«Слово і Діло» зафіксувало 33 обіцянки міністра енергетики Ігоря Насалика, більшість з яких мають статус «у процесі». Загальний показник рівня його відповідальності – 15%.

Докладніше про діяльність Міненерго – в матеріалі «Міністр зі спортивними амбіціями. Як працюється в Міненерго Ігорю Насалику».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: