Сплеск протестів і силовий сценарій: яка стратегія влади в конфлікті із Саакашвілі

Читать на русском
Олександр Шульгадоктор соціологічних наук

Як і прогнозувалося, замість масових акцій протесту Міхеіл Саакашвілі та низка політичних сил 17 жовтня спромоглися влаштувати під ВР лише організовані та фінансово підтримані акції, які тим не менш не дають змоги розслабитися владній команді.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів доктор соціологічних наук Олександр Шульга, оцінюючи мітинги під Верховною Радою.

«Владна команда й не розслаблялася, стягнувши туди велику кількість правоохоронців. Особливості взаємовідносин всередині цієї команди, а точніше збірної, зокрема відносини президента й міністра внутрішніх справ, багато хто називає основною причиною того, що протестувальникам все одно вдалося встановити частину наметів на проїжджій частині», – зазначив Шульга.

За його словами, силовий варіант вирішення конфлікту виключений.

Попри всі розбіжності та образи, ані команда Арсена Авакова, ані команда Петра Порошенко не зацікавлені в силовому вирішенні конфлікту, оскільки лише це й зможе оживити протести, що згасають.

Соціолог спрогнозував, що повномасштабних силових дій, направлених на знесення всього імпровізованого наметового містечка, правоохоронці не чинитимуть.

«Приводом для оптимізму влади може бути публічний чи фактичний вихід більшої частини співорганізаторів акції 17 жовтня», – додав він.

На його думку, сплеск силового протистояння найбільш імовірний при спробах поліцейських звільнити проїжджу частину від наметів.

«Однак при цьому намети в Маріїнському парку демонстративно не чіпатимуть», – уточнив Шульга.

Сміла в Раді: депутати VS. вулицяВ ініціаторів протестів під Верховною Радою в середині жовтня було три основних вимоги: обмеження депутатської недоторканності, нове виборче законодавство та антикорупційний суд. А які вимоги декларують звичайні учасники мітингів?

«Таким чином, влада підтвердить, що з одного боку, піклується про зручність киян, а з іншого – не перешкоджає мирним протестам», – пояснив експерт.

При цьому, підкреслив соціолог, найголовніша мета – позбавити протест видимості та загнати в межі парку.

«Такий крок допоможе рутинізувати ці акції, зробити для глядачів буденним явищем. Це матиме символічне значення. Проводити аналогії з Євромайданом, коли протестувальники перекривали дороги наметами, буде вже складно, натомість порівняння з Антимайданом, який базувався саме в Маріїнському парку, відтак виглядатимуть цілком логічними», – констатував фахівець.

Підсумовуючи, він наголосив, що в мітингувальників залишився єлдиний шанс звернути на себе увагу.

«Силове протистояння, драматичні події під Верховною Радою поки є єдиною можливістю протестувальників повернути широкий суспільний інтерес до своєї акції. Поки ж час та динаміка подій на боці Банкової», – резюмував Олександр Шульга.

Відзначимо, вчора, 23 жовтня, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що жодного конфлікту через намети під ВР у нього з президентом Петром Порошенком немає.

Тим часом Міхеілу Саакашвілі відмовили у статусі біженця в Україні, а в ГПУ повідомляють, що екс-губернатора Одеської області вже можна депортувати.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: