«Турне» Україною: що може звести нанівець усі зусилля Саакашвілі

Читать на русском
Олександр Шульгадоктор соціологічних наук

Як досвідчений політик і людина, що зрозуміла українські електоральні реалії, для свого повернення Міхеіл Саакашвілі обрав формат «турне країною». Він їздитиме містами й селами в усіх регіонах, щоб зібрати вимоги простих людей із перших рук.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів доктор соціологічних наук Олександр Шульга, оцінюючи анонсоване повернення Михеіла Саакашвілі до Києва після зустрічей із громадами в інших містах України.

Гастролі Саакашвілі та взяття Києва

«Подібно до початку закордонного вимушеного «турне» Саакашвілі, яке завершилося анонсованим концертом, тобто проривом, на кордоні, регіональні подорожі Саакашвілі мають запланований гранд-фінал у вигляді акцій 17 жовтня в Києві», – констатував експерт.

Фахівець переконаний, незважаючи на те, що Саакашвілі заявив, що влаштовувати Майдан наміру не має, головна мета його повернення 17 жовтня – вивести якомога більше людей під стіни урядових будівель із гаслами проти «злочинної влади».

«Імовірно, одним із таких гасел будуть дочасні парламентські й навіть президентські вибори», – припустив соціолог.

«Порівняна більшість населення, що підтримує дочасні вибори, а також низький рейтинг довіри до президента особисто та його уряду додають оптимізму Міхеілу Саакашвілі та його прибічникам», – наголосив Шульга.

Існує одна фундаментальна обставина, яка може звести нанівець усі зусилля Саакашвілі: громадяни демонструють велике розчарування не лише провладними лідерами та партіями, а й тими, що називають себе опозиційними силами.

Запит на сильних лідерів

«Тому на запитання «Чи є серед наявних на сьогодні в Українi полiтичних партiй i рухiв такi, яким можна довiрити владу?» ствердно відповідають менш ніж третина респондентів. Більшість вважає, що таких лідерів і рухів нині немає», – продовжив соціолог.

На його думку, ситуація цікава тим, що в українців зберігається запит на гідних і сильних лідерів, більшість і досі вважає, що один чи кілька лідерів можуть зробити для країни більше, ніж будь-які дискусії та закони.

«Натомість впевненість у тому, що в Україні є такі політичні лідери або партії, порівняно з початком 2014 року, коли щойно змінилася влада, цього року помітно зменшилася», – пояснив Шульга.

Від любові до ненависті: друзі та вороги СаакашвіліВ Україні Саакашвілі має не лише власну політичну партію, але й потужну підтримку низки популярних політиків. «Слово і Діло» вирішило розібратися, хто підтримує Саакашвілі в Грузії та Україні і хто є його опонентом.

"В першу чергу за рахунок тих, хто тоді ще не міг визначитися», – уточнив він.

Шанси на успіх

За його словами, враховуючи електоральні преференції українців, зокрема тих, хто ще вірить у наявність гідних політиків і партій, вони будуть значною мірою розпорошені серед різних сил, які, попри свою опозиційність, мають зовсім різні ядра виборців.

Експерт зазначив, що рейтинг самого «Руху нових сил» Міхеіла Саакашвілі становить менш ніж 2%.

«За таких умов невдоволення владою, економічним становищем та станом вирішення проблеми Донбасу, а також вміння працювати з публікою не стають запорукою успіху «турне» Саакашвілі Україною, який би вилився в масову підтримку виборців», – підкреслив соціолог.

Підсумовуючи, він додав, що певну легітимізацію запланованим ним акціям у Києві це дасть.

«Найбільш імовірним розвитком подій будуть перевірені організовані та фінансово підтримані акції, які тим не менш не дадуть змоги розслабитися владній команді», – резюмував Олександр Шульга.

Нагадаємо, Міхеіл Саакашвілі анонсував своє повернення до Києва 17 жовтня й уточнив, що має мирні наміри.

Докладніше про тих, хто належить до кола ворогів та прихильників Саакашвілі, читайте за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: