«Роттердам плюс»: чому у формулі не знаходять порушень та яка альтернатива

Читать на русском
Андрій Герусексперт в енергетичній сфері

Складно сказати, що мав на увазі віце-прем’єр, але складається враження, що це його особиста точка зору.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт у сфері енергетики Андрій Герус, оцінюючи заяву віце-прем’єр-міністра Володимира Кістіона про те, що правоохоронні органи не виявили порушень у «Роттердам плюс» й альтернативи цій формулі немає.

«Навіть процедурні та формальні порушення «Роттердам плюс» має. З цього приводу навіть були судові позови. Крім того, кримінальне провадження від НАБУ не закрите й триває», – констатував Герус.

При цьому експерт зазначив, що альтернатива цій формулі, безумовно, є, до того ж рішення вкрай просте.

«По-перше, з «Роттердам плюс» можна забрати компонент доставки. З Роттердама вугілля не доставляється. По-друге, може бути дисконт. Наприклад, на високий вміст сірки, тому що в нас вугілля гіршої якості. Відповідно, буде формула: 0,85 помножити на індекс Роттердама», – пояснив енергетик.

Фахівець додав, що така альтернатива пропонувалася й раніше, але готовності її ухвалювати не було.

Віялові відключення: чому формула «Роттердам+» не поліпшила ситуацію в енергетиціВ Україні вже понад півроку ціноутворення електроенергії прив'язане до індексу API 2 на вугілля в портах Нідерландів і вартості його доставки в Україну. Незважаючи на реформаторський запал, Кабмін із завидною постійністю вже третій рік поспіль запроваджує режим надзвичайних заходів в українській енергетиці.

«Коли люди не хочуть нічого чути, тоді придумують відмазки на кшталт того, що альтернативи немає. У «Роттердамі» просто багато хто зацікавлений. При тому, що весь світ якось живе без «Роттердама», а Україна не може. Це виглядає абсурдно», – наголосив він.

Експерт підкреслив, що кожного місяця формула «Роттердам плюс» збирає надлишковий мільярд гривень.

«Сумарно формула «Роттердам плюс» зібрала вже 20 мільярдів гривень. Тому зрозуміло, що є сторона, яка робитиме все, щоб ця формула діяла. Проте є ще одна сторона, яка має також робити все, щоб змінити формулу різними шляхами. Наразі вже є позови до Європейського суду з прав людини», – резюмував Андрій Герус.

Нагадаємо, ще донедавна голова НКРЕКП Дмитро Вовк переконував, що формулу однозначно скасують, а НАБУ проводило розслідування схеми «Роттердам плюс».

Докладніше про практичне значення газової формули – в матеріалі «Віялові відключення. Чому формула «Роттердам плюс» не поліпшила ситуацію в енергетиці».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: