Режим Путіна й ризик палацового перевороту: чи можливі зміни в Кремлі

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Поки російський режим достатньо сильний і, в принципі, виконує всі свої зобов’язання як політичний режим. Напруження зростає, але воно не є настільки критичним, щоб уже зараз режим змінився.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, голова Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян, оцінюючи ситуацію з президентськими виборами в РФ.

«Скоріш за все, ми матимемо справу з палацовим переворотом в РФ, оскільки формальне виконання функцій режимом залишається. Напруження зростає за лінією «центр-периферія», тобто «місцеві еліти-центральні еліти». Путін намагається продемонструвати, що він має вплив на ці процеси, призначаючи власних людей у регіони на посади губернаторів і не тільки», – констатував Саакян.

За його словами, навіть це є індикатором того, що напруження зростає.

«Вже рік між місцевими та центральними елітами є серйозні економічні суперечки. Санкції вдарили перш за все по виробництву на місцях, відповідно, «годівничка» зменшилася, а апетити нагорі нікуди не поділися. Мери, губернатори, інші ставленики місцевих еліт, місцеві олігархи починають втрачати прибуток, якого не так уже й багато лишилося», – зазначив він.

Експерт додав, що так само зростає напруження в опозиційному таборі, підкресливши, що російська опозиція хоча і є умовним союзником України, але тим не менш там також є напруження.

«Це не може не послаблювати образ сильного Кремля, що також має негативні електоральні наслідки», – уточнив Саакян.

Протести проти Путіна: чи загрожує Росії соціальний вибухУ 26 російських містах загалом були затримані 290 осіб під час мітингів. Поки з усіх акцій Навального ті мітинги, що пройшли 7 жовтня, стали найбільш нечисленними. Оцінку ситуації дали експерти.

На його переконання, зараз, розуміючи, що без виборів не обійтися, Кремль почав велику гру на цьому тлі.

«У Кремлі розуміють, що вибори доведеться робити, й просто так велика кількість голосів не збереться. Тому й з’являються різні технічні кандидати на кшталт Собчак», – пояснив політолог.

Підсумовуючи, він акцентував, що напруження в Росії посилюється.

«Так, напруження зростає, особливо серед російської еліти. Але чи настільки воно критичне наразі? Про це однозначно можна буде говорити після запровадження на повну силу американських санкцій, уже за кілька місяців. Тоді багато речей, про які ми сьогодні здогадуємося чи які ще не є очевидними, проявляться», – резюмував Олег Саакян.

Як відомо, ще один кандидат у президенти РФ, опозиціонер Олексій Навальний вийшов на волю після 20 днів арешту.

Нагадаємо, вибори президента Росії пройдуть 18 березня 2018 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: