Протести проти Путіна: чи загрожує Росії соціальний вибух

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

Це не питання сьогоднішнього дня, але ситуація в РФ може перерости у щось більше, ніж просто демонстрація незгоди.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов, оцінюючи мітинги, які пройшли 7 жовтня в містах РФ.

Незгодні в Росії

«Ми вже бачили, як за останні 10 років впали режими, які на перший погляд здавалися непорушними. Наприклад, в Єгипті Хосні Мубарак правив 30 років. Але є межа, перейти через яку означає зробити крок до революції. У РФ цього не станеться завтра або післязавтра, але ситуація вже нестабільна», – констатував Леонов.

Мітинги на підтримку Навального: затримано 80 осібАкції на підтримку президентських амбіцій Навального проходять 7 вересня в багатьох російських містах.

Як зазначив експерт, це внутрішні процеси, пов'язані з багатьма складовими. На його думку, неправильно вважати, що акції, які є в РФ, «зливають» мітинги як такі.

«Навіть якщо повернутися до зарубіжного досвіду, до того ж Єгипту, то все починалося досить безневинно, нечисленно, з десятків-сотень людей. Але неадекватність влади створювала своєрідну політичну воронку, яка затягувала дедалі більшу кількість тихих незгодних», – нагадав політолог.

Процес запущений

До того ж, потрібно враховувати, що санкції все одно б'ють по економіці РФ, як би не запевняли в Кремлі, що вони не мають значення, уточнив Леонов.

«Навіть у Пітері й Москві – містах, яким був притаманний вищий рівень життя, все одно відбувається погіршення. На протестні настрої накладається економічна стагнація. Це веде до розв'язки. Не завтра, але процес уже запущений», – пояснив експерт.

У таких авторитарних державах, як РФ, зовнішні причини часто не такі помітні й спусковим гачком може послужити все що завгодно. Навіть, здавалося б, дрібниця, до якої звикли, за деякий час може стати останньою краплею.

«Акції протесту візуалізують невдоволення, яке наростає в глибинах суспільства. Є маяки, які показують, що вже не все добре. В тому числі й із пропагандою. Наприклад, на демонстрацію фільму «Крим» людей заганяли ледь не силою», – додав Леонов.

Система проти правлячого класу

Політолог не виключив, що президент РФ давно прорахував різні сценарії.

«Зараз говорять, що Путін облаштував навіть можливість для втечі. Та й про його здоров'я ходять різні чутки. Можливо, він відійде від справ. У цій ситуації ніхто не знає точного сценарію», – підкреслив політолог.

За його словами, система, яку Путін створив під себе, вже починає діяти на шкоду інтересам самої РФ і правлячого класу.

«Очевидно, що якщо Путін і надалі перебуватиме на чолі РФ, то ситуація буде ускладнюватися. Не виключено, що в частини його оточення почнуть зароджуватися думки про те, що дійсно прийшов час щось змінювати», – резюмував Олександр Леонов.

Як повідомляється, під час протестів у всій Росії були затримані 290 осіб. Організатор мітингів Олексій Навальний раніше був засуджений до 20 діб арешту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: